20. 12. 2015

Linecké košíčky se švestkami


Tato neokoukaná nápnň z ořechů a švestkech doplněná vždy vynikajícím lineckým těstem je další sázka na jistotu. Takže pokud vám ještě zbyla chuť a síly na pečení, vyzkoušejte toto skvělé spojení chutí :-)




na těsto:
120g hladké mouky
140g másla
70g moučkového cukru
2 žloutky
nastrouhanou kůru z jednoho citronu

na náplň:
150g sušených švestek
1 lžíce rumu
50g másla
1 lžíce cukru
80g nasmletých ořechů
1 lžička mleté skořice


Nejprve si připravíme těsto:
Do mísy prosyjeme mouku a cukr. Přidáme máslo, oba žloutky, nastrouhanou kůru a ze všeho vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme odležet asi na hodinu do lenice.

Mezitím si připravíme náplň:
V kastrůlku necháme rozpustit máslo, přisypeme ořechy a chviličku je na másle opražíme - krásně to zavoní! Přidáme lžíce cukru, promícháme a stáhneme z plotýnky.
Pak už jen přidáme nadrobno pokrájené švestky, lžíci rumu a skořici a celé ještě jednou promícháme. 

Z těsta můžeme vyválet tenký plát, ze kterého budeme vykrajovat jednotlivá kolečka a těmi pak plnit formičky, nebo ( a tak jsem to dělala i já) odlupovat malé kousky těsta, těmi pak formičku vyplnit a prsty vytlačit přebytečné množství tak, aby těsto pokrývalo slabou vrstvou okraje formičky. 
Myslete na to, že trošku těsta budete ještě potřebovat na vyválení plátu, ze kterého budete vykrajovat malé hvězdičky na dozdobení košíčku.

Do připravených formiček přidáváme švestkovou směs, na to opatrně položíme vykrojenou hvězdičku, přendáme na plech a pečeme na 160 stupňů zhruba 10 minut. 

Ještě teplé košíčky ihned po upečení vyklepneme z formiček a až pak je necháme vychladnout. 







Žádné komentáře :

Okomentovat