Polomáčené banánky


Když jsem v jednom ze starších Gurmetů objevila tento recept, neváhala jsem ani chvíli a měla jasno, že letos u nás banánky nesmí chybět :-)
Polomáčené banánky jsou snadno k dostání ve většíně obchodech. Seženete je v balení, pokud si dobře pamatuji as 6-ti kusů ( i já jsem si je kdysi kupovala) a můžete mít o snídani, svačinu postaráno. Proč si ale neudělat banánky domácí a navíc je nepropašovat na talíř s vánočním cukrovím? Nic extra navíc nepotřebujete! Těsto se skládá ze základních surovin, k tomu skleničku dobré rybízové, nebo malinové mamelády a balení čokolády... :-).  Jediné mínus je snad v tom, že na vlnkové tvary je potřeba mlýnek... Ale kdo nemá, rozhodně nezoufejte. Můžete si pomocí vykrajovátka vytvořit obdelníčky, nebo kolečka, která pak budete namáčet v čokoládě. Nebudou tam si vroubky, či vlnky, ale ty na chuti neuberou :-). 


350g hladké mouky
250g změklého másla
80g moučkového cukru
1 žloutek
rybízová, nebo malinová marmeláda
100g hořké čokolády


Mouku  a moučkový cukr prosijeme do místy. Přidáme změklé máslo a žloutek a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a dáme asi na jednu hodinu do lednice.

Mezitím si připravíme mlýnek s patřičným nástavcem. 

Do něj pak plníme po částech zchladlé těsto. 

Z vycházejících proužků můžeme buď udělat dlouhého "hada", odložit ho - v neporušeném stavu stranou a poté z nich odkrajovat jednotlivé, asi 5 cm dlouhé proužky.
Nebo 5-ti cm proužky odkrajovat ihned z mlýnku a rovnou je přesouvat na plech vyloženým pečícím papírem. 

Do předehřáté trouby dáme plech s banánky a pečeme 8-10 minut. Po upečení vyndáme a necháme vychladnout. 

Zdobení:

Čokoládu si necháme rozpusti ve vodní lázni.

Jednu stranu banánku pomažeme po celé ploše marmeládou, druhou půlkou spojíme a takto slepené banánky namáčíme z 1/3 v rozpuštěné čokoládě. 

Necháme okapat na mřížce.





I takhle u nás občas dopadne focení... :-) Malý lupič!







Komentáře

  1. mlýnek, mlýnek....s tvrdým prosím! ale jinak krásné fotky a recept vypadá moc prima, zítra budou :-)

    OdpovědětVymazat
  2. To se ale stydim... to mě ale hodně ujelo! Díky za upozornění a ať chutná!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky