30. 12. 2015

Silvestrovké pochoutky


Oslavy příchodu nového roku jsou už skoro za dveřmi a s tím spojené také vymýšlení, co připravit dobrého... :-). Přiznám se, že mně osobně Silvestr a oslavy s ním spojené mi až tak moc neříkají a tento den si raději užívám doma a v klídku... ale to nemění nic na tom, že si na stůl něco málo přichystáme, aby nám ten čas do půlnoci trošku utíkal :-). Tentokrát jsem se rozhodla pro tři druhy pomazánek, doplnit je můžete jakýmkoliv pečivem, ať už veka, bagetka, toastový chléb, nebo např. slané krekry. Jejich příprava je rychlá a nenáročná, nezašpiníte skoro žádné nádobí a určitě si pochutnáte :-)






Lososová pěna

100g uzeného lososa
130g mascarpone
pár kapek citronové šťávy
kopr a citron na ozdobu

Do mixéru vložíme plátky lososa ( jeden si necháme stranou na ozdobu) a důkladně rozmixujeme. Přidáme mascarpone, citronovou šťávu a pokračujeme v mixování do té doby, než bude pomázánka jemně nadýchaná.
Poklademe na připravený toast/bagetu... ozdobíme srolovaným plátkem lososa, citronem a koprem.








Avokádová pomazánka

1 zralé avokádo
130g měkkého tučného tvarohu
1 stroužek česneku
sůl
pár kapek limetkové šťávy
plátek prosciutta na ozdobu


Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a lžící vydlabeme dužinu, kterou pokrájíme na kousky a společně s česnekem přendáme do mixéru. Avokádo rozmixujeme dohladka a poté přidáme tvaroh a pokračujeme v mixování, dokud se avokádo s tvarohem nespojí do jemné hmoty. Přidáme pár kapek citronové šťávy a dosolíme podle potřeby.
Plátek prosciutta nakrájíme na tenké nudličky, srolujeme a ozdobíme jím avokádovou pomazánkou  potřený plátek toastu.




Třená niva

90g nivy
130g měkkého tučného tvarohu
30g změklého másla
hroznové víno a vlašské ořechy na ozdobení
2-3 lžíce mléka ( podle potřeby)

Nivu, tvaroh i máslo společně rozmixujeme dohladka. Pokud se vám bude zdát konzistence příliš hustá, přilijte trošku mléka na rozředění a znovu promíchejte.

Podáváme na plátek toastu/bagetky, dozdobíme hroznovým vínem a ořechem.













Žádné komentáře :

Okomentovat