Tvarohová štola s marcipánem a brusinkami


Toto vánoční pečivo má dlouhou historii ( první zmínka sahá až do 14. století ), nespočet variant a chutí a její původ je v Německu! Její tvar by měl mít podobu bochníku a měl by značit Ježíška v plenkách... toť něco málo z wiki... :-).
Recept na tuto štolu mám  z  apetiťácké vánoční kuchařky a odzkoušela jsem ji už loni! Proto jsem se k ní letos  najistotu vrátila! Těsto není vůbec sladké, navíc je skvěle vláčně a jako bonus marcipán uprostřed... nejde ji prostě neudělat :-).
Já do štoly nepřidávám klasické kandované ovoce, keré by tam správně být mělo - to prostě  nějak nemůžu.... :-D A jelikož rozinky budou ve vánočce, do štoly už nějakou dobu přidávám brusinky - hezky namočené a odleželé v rumu a výsledná chuť je také skvělá!
Štolu bychom měli nechat uležet, zabalenou v alobalu nejméně dva týdny. My jsme ale nevydrželi a jednu načali rovnou... a vlastně nevím, jestli má cenu tu druhou ještě balit a jestli mě další pečení nečeká znovu ještě příští týden... :-D



Z tohoto množství jsem měla dvě, docela velké štoly ( záleží, jak moc těsto vyválíte)

500g hladké mouky
1 kypřící prášek
100g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
250g tvarohu ( nejlépe tučného)
250g másla, změklého
2 vejce
1 balení sušených brusinek
kůra z jednoho citronu
100g mandlí, oloupaných a nožem nasekaných na menší kousky
200g marcipánu
3 lžíce rumu
špetka soli

na potření:
cca 100g másla, rozpuštěného
moučkový cukr


Brusinky nasypeme do menší misky, přidáme k nim skleničku rumu - cca 1dcl a trochu horké vody a necháme změknout.

Do větší mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem a moučkový cukr. K tomu přidáme vanilkový cukr, tvaroh, máslo, vejce, sůl, rum a citronovou kůru a ze všech surovin
vypracujeme ( nejlépe ručně :-) těsto, ke kterému ještě přihodíme nasekané mandle a okapané brusinky.

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.

Těsto i marcipán si rozdělíme na dva stejné díly. Z těsta vyválíme dva pláty ve tvaru obdelníku a z marcipánu vyválíme "hada", tak aby pokryl téměř celou délku obdelníku.

Marcipánový váleček umístíme doprostřed uváleného plátu.
Jednou stranou těsta přikryjeme marcipán, druhou stranu položíme na již překryté těsto, tak aby vznikla "vlna".

Štolu přendáme na plech, vyložený pečícím papírem  a pečeme zhruba 40 minut, dokud celá nezezlátne.

Během pečení si necháme rozpustit máslo.

Upečenou, ještě horkou štolu ihned několikrát za sebou potíráme po celé ploše máslem. Poté bohatě zasypeme moučkovým cukrem a poté již necháme vychladnout.

Jestli to vydržíte, těsto zabalte do alobalu a nechte alespoň pár dní odležet, když Vánoce jsou skoro už za dveřma :-)













Komentáře

Oblíbené příspěvky