28. 1. 2016

Kachní paštika


Balené paštiky si nekupuji a můj manžel si čas od času koupí ty vážené, kde alespoň na první pohled vidíte a doufáte, že bude stát trochu za to! 
Čemu ale jednou, dvakrát do roka neodolám je paštika domácí s chutí másla, smetanově jemnou a vůní po bylinkách :-). A když si k této lahodné chuti přidáte o něco kyselejší maliny, brusinky, či třeba rybíz, rozvařených a propasýrovaných do lehké "omáčky"  a naopak nahořklou rukolu, společně s čerstvým křupavým chlebem máte na světě dokonalou kombinaci naprosto vynikajícího jídla :-)
Já jsem navíc s tímto receptem připravila i svoje první přepuštěné máslo, chcete-li "ghí" :-). 
Je to vlastně proces, při kterém se z másla odstraňuje přebytečná voda a poté nezbyde nic víc než mléčný tuk, který má spousty dobrých vlastností - např.  vyšší bod 
přepalování ( 200-250°C, místo běžných 150-180), velmi vysokou trvanlivost a to i mimo lednici, uchováváme-li ho v dobře uzavřené nádobě... A pak už jen podle
libosti zužitkujeme :-)



500g kachních jater
3 šalotky
4 lžíce brandy
100g másla
50-60ml smetany
sůl
pepř
1/2 lžičky muškátového oříšku
menší větvička čerstvého rozmarýnu
5-6 větviček tymiánu

250g másla ( nebudete ho potřebovat celý, ale zbytek určitě zužitkujete :-)

Játra si očistíme od všech nečistot a nakrájíme na menší kousky.

Šalotku nasekáme nadrobno a vhodíme ji společně s otrhanými lístky tymiánu a rozmarýnu do rozpálené pánve, kde jsme si nechali rozehřát máslo. Restujeme asi 3 minuty, než šalotka nezměkne a nezezlátne. Poté přilijeme brandy a necháme zhruba dvě minuty, dokud se neodpaří alkohol.

Šalotku přendáme do mixéru. Na stejné pánvi znovu rozehřejeme máslo, přihodíme játra a rychle je orestujeme, aby byla měkká. Přihodíme do mixéru a společně s cibulí nahrubo rozmixujeme.
Přidáme změklé máslo, smetanu, podle chuti osolíme, opepříme a přisypeme muškátový oříšek. Znovu zapneme mixér a důkladně mixujeme, než bude konzistence sametově jemná a hladká. 

Připravené formičky, nebo jednu větší formu si vymažeme olejem a naplníme paštikou.

Necháme asi hodinu vychladnout a mezitím si připravíme přepuštěné máslo.

Máslo si nakrájíme na kostky a dáme do hrnce se silnějším dnem. Sporák nastavíme na střední plamen a máslo na něm zahříváme, dokud se nezačne vařit.  Poté snížíme na nejnižší stupeň, tak aby jen slabě probublávalo a začneme lžící postupně odebírat pěnu, která na povrchu vzniká. 
Tekutina by poté měla být žlutá až zlatavá - celý proces trvá zhruba 15 minut. Když máme hotovo, přelijeme máslo přes plátýnko do mističky.

Na vrch paštiky dáme snítku rozmarýnu a zalijeme ho přepuštěným máslem. Necháme ho zcela vychladnout a poté dáme chladit do lednice. Ideálně přes noc :-).

Formičku, ve které máte paštiku si objeďte ostrým tenkým nožem, aby se paštika i máslo od formičky odlepily a poté opatrně vyjměte :-).






















Žádné komentáře :

Okomentovat