7. 1. 2016

Lívance z tvarohu a polenty


To jsme tak byli na příjemné zimní a už konečně trochu chladné procházce, kdy už v půlce se těšíte domu, jak ze sebe svléknete všechny ty vrstvy, uděláte si dobrý teplý čaj a začnete pomalu roztávat :-). Takhle by to bylo super, ale jsem trochu závislák na sladké a když při takové příležitosti doma nic není, jak to v našem případě bylo, musí se prostě rychle experimentovat a improvizovat!
Takže jsem vytáhla tvaroh, ze špajzu zbytek polenty a dochucovala a dochucovala až... zbytek už ale znáte :-) Vznikly z toho výborné lívance, jejíchž recept jsem ještě napodruhé trošku upravila a vylepšila k naší spokojenosti :-).  Recept si samozřejmě ukládám, až to na mě přijde, já nebudu mít nic upečeno a chuť bude silnější než já :-)


Recept je na cca 16 kousků ( děláno v klasickém lívanečníku)

250g měkkého tučného tvarohu
110g polenty
1 vejce
70g cukru ( pro zdravější verzi můžete použít např. med nebo agávový sirup)
1 lžička prášku do pečiva
40g kukuřičného škrobu
165g mléka
špetka soli

V míse smícháme tvaroh s vajíčkem a  ručním mixérem vyšleháme. Přisypeme cukr a zašleháme do tvarohové směsi.

Polentu, škrob sůl a prášek do pečiva smícháme a napřeskáčku s mlékem přidáváme do mísy. Vše stále důkladně mícháme, aby se se jednotlivé ingredience spojily v jednolité hmoty. 

Na sporáku si necháme rozpálit lívanečník. Já osobně si nejprve udělám jeden zkušební, abych věděla, jak těsto pracuje. 
Necháme rozpustit kousíček másla ( poprvé raději trošku víc, aby se vám lívanečky nepřipálily), krouživými pohyby pánví otočíme, aby se dostalo po celé ploše a poté vlijeme přiměřené množství těsta. Průběžně můžeme zajet nožem pod lívaneček, v případě, že by se přichycoval, můžeme přidat tenký proužek másla.  Po chvilce otočíme a necháme a necháme propéct také z druhé strany.

Po upečení můžeme  lívance položit na papírový ubrousek a odsát tak přebytečný tuk.

Zdobíme podle své chuti a fantazie, např. bílým jogurtem, zakysanou smetanou, marmeládou, ovocem... :-).








3 komentáře :

  1. Dobrý den, můžu se zeptat, kdy zapracovat tu polentu? V textu receptu už pak o ní není zmínka. Za to cukr je zmíněn 2x, tak jestli místo toho druhého cukru nemá být polenta? A pak k polentě samotné - použít ji v suchém stavu, nebo ji nejprve připravit klasicky a pak přidat do receptu? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, děkuji za upozornění! V tom druhém případě je tam samozřejmě už ta polenta :-). Polentu dejte v suchém stavu - stejně jako by se tam dávala mouka... Děkuji a hezký den :-) Štěpánka

    OdpovědětVymazat