Marcipánový koláč s rybízovou marmeládou



Abych nechodila kolem horké kaše, tento koláč jsem vybírala z vánočních receptů a dokonce jsem ho i  pekla ještě někdy v prosinci, ale díky záplavě cukroví, která mě tehdy čekala, jsem ho nechala trošku odležet a o recept se podělím až nyní! 
To ale nemění nic na tom, že rozhodně nepatří do kategorie vánočního pečení! Vyzkoušejte ho kdykoliv jindy, místo marcipánových hvězdiček můžete použít cokoliv jiného, třeba v březnu velikonoční zajíčky, nebo vajíčka :-).
Celá příprava je jedna velká rychlovka! Uhňácat základní těsto, smíchat náplň, tou již připravený korpus naplnit a šup s tím do trouby. A jak si se zdobením už pak vyhrajete, je jen a jen na vás :-)



těsto:
300g hladké mouky
150g másla, nakrájeného na menší kousky
špetka soli
1 lžíce moučkového cukru
1lžíce studené vody

náplň:
75g másla
150g mletých mandlí
75g cukru
75g hladké mouky
2 vejce

navíc:
50-100g marcipánu

rybízová marmeláda


Z mouky, másla, cukru, soli  a vody vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a dáme odležet na cca 30 minut do lednice.

Všechny suroviny na náplň dáme do mísy a dohromady důkladně promícháme.

Těsto si na pomoučněné ploše rozválíme na plát, který si pomocí válečku přeneseme do připravené formy. Poklademe ho nejenom na dno, ale také zvýšíme okraje - zhruba do poloviny formy. 

Na těsto rozložíme připravenou náplň a dáme péct do trouby na 180 stupňů asi 25 minut. Po upečení vyndáme a necháme koláč uplně vychladnout.

Z marcipánu vyválíme placku, ze které vykrajujeme malé a větší hvězdičky ( nebo jakékoliv jiné tvary).

Povrch koláče potřeme marmeládou a ozdobíme marcipánovými hvězdičkami.











Komentáře

Oblíbené příspěvky