26. 1. 2016

Matcha panna cotta


Ze zeleného čaje matcha jsem připravovala dezert už jednou a to roládu s jahodovou pěnou - recept si můžete připomenout tady :-).
A jelikož jsem čekala o víkendu návštěvu a chtěla připravit něco trošku netradičního, rozhodla jsem se po čaji sáhnout znovu :-) Tentokrát ve spojení se smetanově jemnou panna cottou! Matcha čaj je opravdu velmi silný - chuť jednoho šálku bych asi tak přirovnala k černému čaji, kde se louhovaly nejméně tři pytličky a to minimálně hodinu :-D
Nebudu zapírat... chuť je to zvláštní ( ale rozhodně ne špatná) a asi to nezachutná uplně každému... Ale rozhodně byste měli alespoň vyzkoušet a třeba si k tomuto zelenému zázraku cestu najdete :-).



400g smetany ke šlehání
60g cukru
6 plátků želatiny
2 pytlíčky matcha čaje ( v jednom jsou 2g prášku), pokud chcete docílit světlejší barvy a ne tak silné chuti, použijte jen jeden
1 větší vanilkový lusk

Množství všech surovin si rozdělíme zhruba na dvě stejné poloviny.

Začneme první částí, v mém případě tou zelenou, pokud si chcete barvy přehodit tak bílou :-).

Plátky želatiny si namočíme do misky se studenou vodou a necháme stát alespoň 5 minut, dokud nám želatina nepovolí a lehce nenabobtná.

Smetanu přelijeme do rendlíku, vyškrábneme do ní polovinu dřeně z vanilkového lusku, přidáme cukr a zahřejeme těstně pod bod varu.
Část horké smetany si odebereme do menší mističky, přisypeme do ní čaj a pomocí lžičky rozmícháváme prášek do té doby, než se zcela rozpustí. Chviličku to trvá, ale pokud budete čaj lžičkou "rozmazávat" o strany misky, bude to rychlejší :-)
Zelenou smetanu přelijeme zpět do rendlíku, smícháme a nakonec vhodíme plátky rozpuštěné želatiny. Metličkou mícháme, než se zcela rozpustí.

Připravíme si mističky, nebo pohárky a zhruba do poloviny lijeme zelenou část panna cotty. Necháme zcela vychladnout a přendáme na alespoň dvě hodiny do lednice, kde by měla ztuhnout.

Poté si připravíme druhou, bílou část panna cotty. Postup je naprosto totožný jako u první poloviny - jen nepřidáváme zelený čaj.
Po rozmíchání želatiny dáme stranou a necháme trošku zchladnout.

Pokud je první vrstva už tuhá, vyndáme ji z lednice a světlou hmotu na ni velmi opatrně (aby se nenarušil zelená povrch) a pomalu vlijeme. Necháme opět uplně vychladnout a poté dáme chladit do lednice.

Před podáváním ozdobíme pistáciovými oříškami a malinou :-)














Žádné komentáře :

Okomentovat