Panenka s batátovým pyré a grilovanou zeleninou


Pokud potřebujete uvařit za 30 minut, tento recept bude pro vás ten ideální a to nejenom na na čas strávený v kuchyni, ale také na množství jednotlivých surovin!
Jeho příprava opravdu nezabere víc času a navíc vyzkoušíte chuť ne tak časté přílohy jako jsou právě batáty - neboli sladké brambory, ač s bramborou nemá takřka nic společného... snad jen původ ve Střední Americe :-).

Batáty se rozlišují dva druhy - aby vás to nepřekvapilo tak jako mě :-) Jsem zvyklá na červené, respektive oranžové, ale teď naposledy jsme koupili o poznání větší a až po oloupání  a rozkrojení jsme zjistili, že mají jasně žlutou barvu. Za mě teda velký objev, vždy jsem měla štěstí jen na ty červené :-).
Každý druh je vhodný na něco jiného - červený se více hodí k vaření a zapékání, žluté zase vyniknou při smažení, či do těsta na pečení... Ale já osobně jsem zas až takový rozdíl nepoznala - ty žluté mi přišli jen o trochu jemnější a méně sladké.

Trochu jsem váhala, jak se na to bude tvářit náš junior... přeci jenom je to taková omáčková konzerva s mlsným jazýčkem a batáty měl naposledy jako miminko v příkrmech, ale to byla opravdu chyba lávky a obavy, které jsem měla nebyly opravdu na místě. Se zeleninkou a masíčkem k tomu to na talíři mizelo doslova před očima :-).

A jelikož mi batáty ještě zbyly, určitě z nich ještě něco dobrého na blogu přistane :-).

 A v neposlední řadě... pokud chcete vidět barevný rozdíl ve stejně připravovaném pyré, mrkněte až dolu :-).




vepřová panenka ( podle hladu a také počtu strávníků)
1kg batátů
1 cuketa
1 menší lilek
cherry rajčátka
olivový olej
sůl


Batáty si oloupeme, nakrájíme na menší kousky, které dáme do hrnce s vodou a dáme vařit.

Panenku si očistíme, nakrájíme na jednotlivé špalíky, či plátky, které pěstí lehce naklepeme a poté trošku osolíme.

Lilek i cuketu si nakrájíme na kolečka, či menší hranolky, cherry rajčátka rozpůlíme a vše dáme do pekáčku. Osolíme, můžeme zakápnout olivovým olejem a dáme zhruba na 10-15 minut do trouby na funkci GRIL.  Během grilování alespoň jednou zkontrolujeme, zda se zelenina nepřipaluje, popř. jí promícháme.

Na pánvi necháme rozehřát olivový olej a poté vložíme plátky masa, které zprudka z každé strany orestujeme.

Mezitím si slijeme vodu z uvařených brambor.  Ty pak mocí ručního mixéru vyšleháme na jemné pyré, které už jen trošku dosolíme.

Jakmile je maso hotové, přilijeme do pánve trošku vody a vhodíme oříšek másla a vzniklou šťávu - sos necháme ještě minutku prohřát.

Pak už nezbývá nic jiného, než podávat :-)



















Komentáře

Oblíbené příspěvky