4. 1. 2016

Silvestrovský vanilkový dort


Tento pestrobarevný dort byl jednou z dalších pekařských výzev v lednovém čísle časopisu Gurmet. 
Když jsem si v půli měsíce časopis koupila, rázně jsem prohlásila, že během svátků, kdy je všeho sladkého na stole víc než dost a většině z nás to leze i ušima, 
nebudu péct vůbec nic a cukrovím ( kterého máme mimochodem ještě teď plný špajs) jsem svůj letošní pečící rok definitivně uzavřela :-).  
Ale ne nadarmo se tomu říká výzva a tak když mi po Vánocích trochu otrnulo, dostavil se lehčí pečící absťák, tak bylo brzy rozhodnuto :-). V nejhorším případě se ten dort nedojí ... říkala jsem si... ale to bylo to poslední, čím jsem se mohla trápit, protože dort zmizel rychlostí blesku a všichni, kdo dort ochutnali si ho velmi pochvalovali
I sama za sebe musím říct, že je to jedna z nejpovedenějších výzev, které jsem mohla za tento rok vyzkoušet! Chuť samotného korpusu je alespoň za mě skvělá! Dokonale vláčný korpus, kterému dodává jemnou chuť přidané podmáslí doplňuje lahodný krém z másla a krémového smetanového sýru.  
Jedinou změnu, kterou jsem v receptu na korpus udělala bylo snížení množství cukru a přidání tří vajec místo čtyř. Do krému jsem naopak přidala ještě trošku mascarpone, protože jsem se bála, aby mi to na celý dort vystačilo :-D Na korpus pod krém jsem pak ještě navíc přidala borůvkovou marmeládu...  to aby těch barev nebylo na dortu málo :-). 
Z receptu v časopisu byly dělány tři korpusy, které se vrstvily na sebe ( už bez pozdějšího prořezávání). Já jsem upekla dva větší a jeden malý, jakože patrový ale ve finále se z toho stal jakýsi klobouček... :-) 
Nenechte se odratit názvem a nečekejte na další Silvestr :-) Připravte si dort na nejrůznější oslavy, protože zejména děti z něj jistě budou nadšeny! 

A ještě jedna malá rada na závěr! Nejenom při samotném zdobení  barevnými kuličkami, ale také při každém krájení jednotlivých kousků si nechte dostatečně velký prostor, kde tuto činnost budete provádět, protože ty kuličky jsou pak prostě všude :-D




Množství je na 3 formy o průměru 18-20cm ( já použila 2x18cm a 1x12cm)

korpus:

430g hladké mouky
340g změklého másla
190g cukru
360ml podmáslí
3 vejce
2 bílky
3/4 jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
3 lžičky vanilkového extraktu
špetka soli
barevné zdobení ( uvádí se 180g, mně stačily 3 balení ve skleničce Dr. Oetker, každé cca 40g)

krém:

250g Philadelphie ( 2x125g)
100g mascarpone
180g změklého másla
120 g cukru moučka

navíc:

borůvková marmeláda


Do mísy dáme, kromě cukru, všechny sypké ingredience - prosátou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a vše promícháme. 


Do vyšší nádoby si vlijeme bílek, ze kterého vyšleháme tuhý sníh. Dáme na pár minut stranou. 


V jiné míse začneme vyšlehávat změklé máslo až do doby, než bude mít konzistenci krému - buďte trpělivý cca 2-3 minuty :-).  Poté postupně začneme přidáváme cukr a celé šleháme minimálně další tři minuty. Přidáme vejce, která zašleháváme jedno po druhém a také vanilkový extrakt. 


Do máslové směsi začneme přimíchávat suché ingredience a podmáslí. 

Ideálně pokud budeme přidávat  po částech: sypké ingredience - podmáslí - sypké........ s průběžným promícháváním, dokud vše nespotřebujeme. 

Nakonec přidáme do těsta připravený sníh z bílků, který už jen lehce vmícháme. 


Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. 


Dortovou formu ( dorotové formy) si vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou a těsto do nich rovnoměrně nalijeme. 

Pečeme 25-30 minut dozlatova, nebo do té doby, než bude zapíchnutá špejle do korpusu suchá. 
Po upečení necháme zcela vychladnout.

Mezitím si můžeme připravit krém.


Změklé máslo vyšleháme do jemného krému, přidáme Philadelphii, mascarpone i cukr a ještě jednou všechno společně promícháme. 

Udělaný krém dáme vychladit do lednice alespoň na hodinu.


Na vychladlé korpusy dáme nejprve slabou vrstvu marmelády, poté silnější vrstvu krému a opět korpus... dále pokračujeme se všemi patry dortu. 

Ze zbylého krému pak potřeme celý dort a následně jej ozdobíme barevnými kuličkami.















7 komentářů :

  1. Ten je vážně moc krásný :) Prostě další potvrzení, že v jednoduchosti je krása.

    meandmydeliciousme.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Také jsem dělala duhový dort a kuliček bylo všude spousty:). Ještěže je děti rády vyhledaly a snědly :).

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. právě vyrábím tvůj dort - a nechápu, kolik je 3/4 jedlé sody?.. 3/4 lžičky?

    OdpovědětVymazat
  6. Ano, ano, omlouvám se - 3/4 lžičky :-)

    OdpovědětVymazat