17. 1. 2016

Švestkový nákyp



Různé druhy nákypů nepatří hodně lidem zrovna mezi oblíbené pokrmy... Já k nim tedy nepatřím, babiččinu rýžovému nákypu s meruňkami nikdy neodolám a jednou za čas si na něm pochutnám. Přesto když jsem objevila tento recept, dlouho jsem váhala,  zda jeho příprava má vůbec cenu a jestli to u nás bude někdo jíst... manžel ten klasický nákyp nejí a tak hrozilo riziko, že to zůstane všechno na mě... :-). Jemná krémová konzistence toho nákypu s příjemnou vanilkovou chutí ale nenechá na pochybách opravdu nikoho a tak nakonec u nás i tento nákyp zmizel velmi rychle :-).




200-250g kompotovaných švestek
1 vanilkový lusk
2 vejce
40g krupicového cukru
180g zakysané smetany



Švestky necháme okapat, přendáme na ubrousek a co nejvíce vysušíme.

Vanilkový lusk podélně rozřízneme nožem a vyškárbneme jeho dřeň. Tu přendáme do misky, přidáme vajíčka, cukr a všechno společně vyšleháme do světlé pěny. Nakonec přidáme zakysanou smetanu a metličkou ručně zašleháme, aby směs byla zcela jednolitá.

Zapékací mističky si důkladně vymažeme změklým máslem. Na dno rozložíme osušené švestky, přelijeme vanilkovou směsí a poté navrstvíme ještě jednu řádku švestek.

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů, mističky vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut, dokud nebude povrch nákypu upečen dozlatova.











2 komentáře :

  1. Včerejší dezertík ke kávě...luxusní kombinace - vynikající, snadný a rychlý :-). Jen jsem neměla kompot, tak jsem použila mražené švestky, které jsem lehce povařila se skořicí.Jarka

    OdpovědětVymazat
  2. Jarko, děkuji moc za milou reakci :-) Jsem ráda, že nákyp chutnal a z mražených švestek musel být ještě lepší, než z kompotovaných :-) Štěpánka

    OdpovědětVymazat