Citronové makronky


Makronky jsou asi jedním slovem jedna velká výzva! Ještě u žádného receptu jsem se snad tak nevyvztekala, nevyřádila a nepřečetla x článků, knížek, receptů a návodů jak na tyto kulaté  malé mršky, které mě ale svojí chutí naprosto učarovaly :-D. 
Kdykoliv a kdekoliv mám možnost koupit si makronky/macarons, neváhám a ráda ochutnávám nové chutě s nápaditými a barevnými odstíny :-). To je u makronek právě typické a má to svoje kouzlo - můžete je dělat stokrát a stokrát budou jiné - záleží jen na vás, jakou jim dáte příchuť a jakou barvu :-).
Jak jsem se již zmínila, návod na přípravu makronek jsem opravdu nepodcenila :-D
 Z každého jsem si vzala něco a zkusila to spojit, abych z trouby po upečení nevyndavovala cosi..., ale krásné a nadýchané macarons :-)
Jejich přípravu dá zabrat ( a to nejednomu profi cukráři), takže zůstaňte uplně v klidu, pokud se vám první pokusy nebudou dařit! Já už jsem udělala několik stovek makronek a i když už alespoň trošku vím jak na ně, stále platí poměr, že na několik povedených plechů vyjde i ten, co prostě nestojí za nic! Ale s tím se musí prostě počítat a nestresovat se kvůli tomu :-).

U makronek rozhodují maličkosti!

Já jsem např. vypozorovala, že mi špatnou kvalitu těsta dělal určitý druh moučkového cukru!

Vaječné bílky si nechávám odstát jeden den ( klidně i dva) při pokojové teplotě - nedávejte je rovnou z lednice - během pečení by mohly snadno spadnout!

Koupenou mandlovou mouku ještě několik minut pomelu v robotu společně s moučkovým cukrem ( vznikne nám práček podobný pudru) a poté jednou až dvakrát přeseju přes síto - docílíme tím krásně hladkého povrchu. 

Také se mi osvědčilo makronky ihned po upečení neplnit, ale dát je na jeden ( dva, tři...) den do uzavíratelné plastové nádoby. Nezvlhnou a přijde mi, že jsou víc křupavější!

Z tohoto receptu budete mít  zhruba 35 skořápek ( používám silikonovou makronkovou podložku  a mám s ní moc dobrou zkušenost). 
Pro začátečníky si myslím, že je to ideální množství! Pokud se vám ze začátku nebude uplně dařit, nespotřebujete na jednu dávku skoro celé balení mandlové mouky!

Takže si připravte vše potřebné k ruce, ať  nemusíte zbytečně odbíhát :-) Žádné strachy a hurááá do toho :-)



80g mandlové mouky
135g moučkového cukru
60g bílků ( ze 2 vajec)
20g krupicového cukru
potravinářské barvivo


na citronový krém:
1 plátek želatiny
1 vejce
50g cukru
60ml citronové šťávy
60g másla
10g mandlové mouky
2 lžíce mascarpone


Bílky dáme do čisté suché mísy a začneme šlehat na nižší stupeň rychlosti. Jakmile se bílky napění a budou vypadat zhruba jako pěna do koupele začneme postupně přisypávat krupicový cukr.



Poté už můžeme zvýšit rychlost a šlehat a šlehat do té doby, než sníh ztuhne a bude dělat měkké špičky, které ale ještě nejsou zcela tuhé.



V tuto chvíli můžeme začít přidávat barvivo. Na obarvení stačí opravdu trošku, takže začněte s menším množstvím a pomalu přidávejte, abyste dosáhli vámi zvoleného odstínu.

Pokračujeme ve šlehání do té doby, než bude sníh docela tuhý, dá se tzv. krájet a zůstane nehnutě na metle, ať ji otočíte jakýmkoliv směrem.  V této fázi ale dejte pozor, ať nepřešleháte moc - těsto by zůstalo příliš tuhé a nerozpylo by se na pečící podložce.



Nyní je potřeba zapracovat do vyšlehané sněhu mandlovou mouku s moučkovým cukrem. Přisypte nejprve polovinu mouky a za pomocí stěrky vytlačujeme ze sněhu vzduch a zároveň vmícháváme suché ingredience. Jakmile je vše spojené, přidáme i druhou část mouky a pokračuje v "míchání". Za stálého otáčení mísy, stíráme těsto ze stran a zatlačujeme ho ke dnu.  



Říká se, že tento proces by se měl udělat minimálně 50x-60x  - já jsem to nikdy nepočítala, ale je pravda, že ruka od toho bolí pořádně :-). Výsledné těsto by mělo být lesklé a jednolité, bez hrudek a mělo by trošku zřídnout, od začátku procesu, kdy se přidala mouka. Jak stéká ze stěrky, mělo by připomínat tekoucí lávu, která se po "dopadu" do mísy během několik vteřin zase vstřebá do zbytku hmoty. 

Těsto vlijeme do cukrářského sáčku s trubičkou a na šablonu či pečící papír děláme malá pravidelná kolečka o průměru zhruba 2,5 cm.  Jakmile bude plech zaplněn, zvedněte ho a několikrát s jeho dnem  praštěte o zem, či stůl, nebo do něj zespoda klepněte rukou. Na povrchu budoucích makronek uvidíte bublinky, které by jinak mohly způsobit, že skořápky by po upečení praskaly.

Teď musíme nechat makronky při pokojové teplotě schnout! Většinou to trvá okolo 30 minut, ale pokud ani po této době budou makronky na prst lepit, klidně jim dopřejte delší čas. 




Mezitím si předehřejeme troubu na 140 stupňů.

Plech s makronkama dáme do trouby a pečeme 15-17 minut.  Poté ho vyndáme a necháme skořápky zcela vychladnout. Poté je můžeme stáhnout z papíru. 





Na citronový krém:

Želatiny si namočíme na pět minut do studené vody.

Ve vodní lázni vyšleháme společně vejce, cukr a citronovu šťávu do hustější pěny. Může to trvat okolo pěti minut a bude vás u toho bolet ruka, ale vydržte a poctivě metličkou šlehejte. 

Misku sundáme a do citronové směsy vmícháme plátek změklé želatiny. Mícháme dokus se zcela nerozpustí. 

Nakonec zašleháme máslo, nakrájené na kostičky a mandlovou mouku. Vše smícháme dohromady a dáme do lednice alespoň na dvě hodiny zchladnout a ztuhnout. 



Cukrářský sáček naplníme citronovým krémem a naplníme jej polovinu skořápky.  Tu přiklopíme druhou částí a pak už nezbývá, než si vychutnat tu dobrotu :-).




















Komentáře

  1. Vypadají dokonale! Ale asi jejich pečení ještě odložím :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak je zkusím:). Už jsem si koupila silikonovou podložku, ale stále se toho trochu bojím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak je zkusím:). Už jsem si koupila silikonovou podložku, ale stále se toho trochu bojím :)

    OdpovědětVymazat
  4. to radushka :-) to určitě zvládnete levou zadní a vykouzlíte dokonalé makronky :-) A když ne napoprvé, napodruhé už to bude jistota :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Dnes nebo zítra jdu na to - už mám venku bílky:) A sbírám odvahu..Pak dám vědět :)

    OdpovědětVymazat
  6. to radushka: Skvělé! Tak to budu moc držet palce a těšit se na výsledek .-)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak hlásím výsledek :). Jako byly výborné na chuť, ale teda nějak se mi nepovedl tvar, tak nevím, je pravda, že jsem samozřejmě nemohla najít špičku, takže jsem zkusila jen s ustřiženým koncem:), ale přestože mám tu silikonovou podložku, nějak mi to vyjelo i mimo..nemáš zkušenost? Jestli třeba ještě více promíchat..no nic, snědli jsme je i tak:). Ale na výstavu by tedy nebyly..takže se nevzdávám a budu zkoušet dál!

    OdpovědětVymazat
  8. to radushka: děkuji za zprávy :-) To se určitě poddá :-)! Ještě dvakrát třikrát a makronky budou dokonalé :-) Mně se občas také stane že se na podložce někde slijí dohromady - těsto je řidší, než by mělo být, chtělo by to o malinko déle šlehat bílky. Budu držet palce při dalších pokusech a skvělé, že to nevzdáváš :-)

    OdpovědětVymazat
  9. ps:myslim na ten citronovy krem :)

    OdpovědětVymazat
  10. Hlásím, že druhý pokus úspěšný!!!A makronky jsou výborné! Už mi zbyly jen poslední dvě, tak na ně slastně koukám a asi udělám další :)

    OdpovědětVymazat
  11. No super :-) Mám velikou radost, že jste je tak úspěšně pokořila :-) Jen tak dál :-) Makronky jsou mor :-D

    OdpovědětVymazat
  12. A mohla bych se ještě zeptat ohledně barvy :).. už jsem zoufalá, protože ať peču bez horkého vzduchu nebo s ním, tak mi makronky chytají takovou zlatavou barvu a to mě štve. chtěla bych je mít hezky barevné a vždycky se to zkazí:(

    OdpovědětVymazat
  13. Tak to netuším... :-( Snad jen... nejsou tam třeba moc dlouho? Nechtěly by vyndat z trouby o něco dříve?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky