10. 2. 2016

Čokoládové brownies ( bezlepkové)


Recept na tento "hříšný" koláč jsem tentokrát našla v časopisu FOOD - tam je také pod tímto názvem uváděn :-). 
A hříšný tedy opravdu je :-). Pořádná porce čokolády i másla neslibuje nic dobrého pro dietáře! Ale na druhou stranu - pokud jste čokoholici je to pro vás absolutně to pravé :-).
Pokud jde o mě - sladké miluji, bylo to i na mě trošku sladší a mastnější. Díky tomu, že tam není žádná mouka, je koláč velmi křehký a po upečení si raději předem rozmyslete, kam ho z pekáče, nebo formy přendáte, protože na to budete mít jenom jeden pokus :-) Brownies se opravdu rozpadá pod rukama :-). Ale na druhou stranu, pokud vydržíte do druhého dne, kdy se koláč dokonale rozleží a také trochu ztuhne, rozhodně této práce nebudete litovat :-). Uvnitř je krásně vláčný s vynikající kůrčičkou :-). A má prostě grády :-)
Já jsem přibalila koláč manželovi ráno do práce a prý velmi chutnal i kolegům :-).

V každém případě jsem ho chtěla vyzkoušet ještě jednou, tentokrát vše trošku odlehčit a docílit o malinko větší pevnosti. Skoro všude jsem snížila množství gramáže a abych pokračovala v receptu jako bezlepkový, přidala jsem na  místo klasické mouky trošku polenty! A jelikož jsem dala méně cukru a naopak přidala téměř 90-ti procentní čokoládu, tato verze brownies byla o mnoho méně sladší ( manžel cukroval na povrchu jak divý :-D ), spíš hořký a o malinko lépe držel tvar. 

Takže to jen můj tip na dezerty 2 v 1. Záleží na vás, který vyzkoušíte, ale určitě za to stojí minimálně oba :-D A pak mi můžete napsat třeba vaše postřehy :-D

V závorkách a kurzívou uvádím množství upravené verze!



225g tmavé čokolády - dala jsem asi kolem 60% kakaa  ( 210g tmavé čokolády - 85 % kakaa)
225g másla    ( 190g másla)
100g třtinového cukru    ( 80g třtinového cukru)
125ml smetany ke šlehání    ( 125ml smetany ke šlehání)
4 vejce    ( 4 vejce)
( u druhé verze jsem navíc přidalal 30g polenty a hrst nakrájených vlašských ořechů)

dále:
pistácie na ozdobení
moučkový cukr na posypání 
kakao, nebo kokos na vysypání formy


Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu nalámanou na kousky, máslo nakrájené na kostky, všechen cukr i smetanu. Občas metličkou promícháme, aby se všechny suroviny propojily v jednolitou čokoládovou hmotu. 
Sundáme z kamen a dáme stranou, kde necháme čokoládu trošku vychladit.

Mezitím si dáme do větší mísy všechna vajíčka, která vyšleháme do husté, světlé pěny.
( v případě, že děláte verzi s polentou, její čas přišel právě tady. Přisypeme ji po vyšlehání k vajíčkům a zlehka vmícháme).

Pokud není čokoláda už moc horká, po částech ji přiléváme k vaječné směsi, metličkou vždy důkladně promícháme. (Nakonec přidáme nasekané ořechy).

Formu vymažeme máslem a vysypeme buď kakaem, nebo strouhaným kokosem.

Pečeme 30-40 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů.

Po upečení vyndáme z trouby, necháme zcela vychladnout. Poprášíme moučkovým cukrem a nasekanámi pistáciemi :-).










Focena je původní verze.

1 komentář :

  1. Ách jo :( škoda, že nesmím čokoládu :( hned bych si ho šla upéct.
    cara-carob-cooking.blogspot.com

    OdpovědětVymazat