Čokoládovo-ořechový dort


Od konce ledna do konce února máme v rodině celkem troje narozeniny! To znamená oslavu a to znamená připravit něco dobrého, respektive upéct dort, protože drtivá většina naší rodiny je na sladké :-).  A protože mě pečení a příprava dortů baví - jak jste si už určitě všimli, tuto záležitost si beru většinou na svá bedra právě já :-).
Tentokrát jsem se rozhodla jít do čokolády a jelikož se jednalo o narozeniny mojí babičky, která má navíc ráda ořechy, volba byla naprosto jasná :-).
Prohledávala jsem internet, abych našla ten nejvhodnější recept - nakonec jsem vybrala jeden z receptů na Topreceptech, který jsem si ještě lehce upravila.  
Příprava těsta je trošku odlišná, než většinou dělám, ale díky tomu ( pokud tento postup dodržíte) nebudete potřebovat ani špetku prášku do pečiva a korpus vám přesto v troubě vyběhne jednou tolik! 
Hlavní pointa v přípavě těsta je ta, že s ušlehaným bílkem začínáté a vše do něj postupně přidáváte! 
Takže zde neplatí klasické: " a nakonec lehce vmícháme do těsta vyšlehaný sníh" :-). 
Měla jsem z toho trošku obavy, aby těsto vylezlo a já v deset večer nedělala nové korpusy, ale vše fungovala jak mělo a těsto dokonale vyběhlo!
Jelikož jsem tentokrát použila menší formu - průměr 16cm, byly korpusy nakonec vyšší, než jsem očekávala :-).  
Příště navíc promažu korpusy ještě trošku  marmeládou a přidám trošku víc náplně! Protože jsem dělala dort na poslední chvíli a pozdě do noci, nenechala jsem si krém dostatečně ztuhnout a pak se mi tam podivně "vrtěl" až jsem měla strach, jestli celá konstrukce nakonec do rána vydrží, proto jsem ho mezi jednotlivé pláty nedala tolik! 
Naštěstí ale pobyt ve studeném špajzu vše "zafixoval" a dort držel víc než dobře :-) Ale to už jsou drobnosti pro příště :-)

korpus jsem dělala do formy 16 cm a dort vyběhl zhruba do 3/4, takže se nebojte použít formu např. 18-20 cm.
Tento dort jsem dělala z dvojité dávky, takže jsem měla dva silné korpusy, které jsem ještě rozpůlila.

těsto:
4 vejce, žloutky oddělené od bílků
110g cukru
120g hladké mouky
30g kakaa
6 lžic oleje
špetka soli


oříškový krém:
500g mascarpone
190g zakysané smetany
100g tučného tvarohu
200g oříškové pomazánky
2 lžíce moučkového cukru 
1 lžíce oříškového extraktu

čokoládová poleva:
50g tmavé čokolády
50ml smetany

dále:
marmeládu
rum


Předehřejeme si troubu na 160 stupňů a formu vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.

Mouku společně s kakaem přesyjeme přes síto a dáme zatím stranou.

Ve větší míse vyšleháme bílky, ke kterým jsme přidali špetku soli.  Ve chvíli, kdy je sníh skoro hotový začneme postupně přidávat cukr a pokračujeme ve šlehání. Nebojte se toho a šlehejte a šlehejte co to dá, klidně i 5 minut, hlavní je, aby na konci celého procesu sníh držel tvar a metly po vyndání dělaly krásné špičky :-).
Pokud by v tuto cvhíli nebyly bílky vyšlehány dostatečně, těsto by pravděpodobně vůbec nevyběhlo!

Mixér si nastavíme na nejnižší otáčky a přidáváme po jednom žloutek - zamícháme, lžíci oleje - zamícháme a takto pokračujeme dokud žloutky i olej zcela nezapracujeme do bílkové směsy.

V tuto chvíli dáme již mixér stranou a čeká nás ruční práce :-). Do vaječné směsi začneme postupně zapracovávat mouku s kakaem. Přidáme vždy jen část a gumovou stěrkou opatrně vmícháme do vyšlehaných bílků. S těstem pracujeme opatrně, spíš ho při vmíchávání mouky převracíme jen ze strany na stranu, dokud směs nebude zcela jednolitá a všechny suroviny spojené.

Těsto přelijeme do připravené formy, dáme do vyhřáté trouby a pečeme 30-45 minut - podle výkonu a také podle výšky korpusu. Před vyndáním si uděláme špejlový test a pokud se korpus již nelepí, je čas ho vyndat :-).
Necháme zcela vychladit.

Mascarpone, zakysanou smetanu i tvaroh společně vyšleháme. Do této směsi přidáme, oříškovou pomazánku, cukr a oříškový extrakt. Vše společně promícháme a dáme do lednice dostatečně vychladit. 

Korpusy si podle potřeby prořízneme.  Každý si pokapeme troškou rumu, pokud chcete pomazat zlehka marmeládou určitě nic nezkazíte a poté oříškovým krémem. To celé opakujeme, dokud neskončíme posledním korpuse, jehož vršek potřeme korpusem a poté pokračujeme i po obvodu celého dortu. Když je celý dort potřený krémem, dejte ho na chladné místo a nechte ztuhnout nejlépe přes noc. Druhý den je potřeba udělat ještě jednu vrstvu, jelikož korpus přes jednu vrstvu krému trochu prosákne. 
Zbylý  krém uložte do lednice! 

Druhý den potřeme znovu celý dort krém, uhladímee a srovnáme nedokonalosti :-) To bych ještě potřebovala umět :-).

V kastrůlku si zahřejeme smetanu, odstavíme z ohně a necháme v ní rozpustit nalámanou čokoládu. Necháme chviličku stranou, aby čokoláda vychladla a lehce ztuhla.

Poté ji vlijeme na povrch dortu a opatrně rozetřeme. 

Ozdobíme podle fantazie :-).




















Komentáře

  1. Nadhera,nadherna...

    OdpovědětVymazat
  2. Ach, škoda, že nesmím čokoládu :'( ale mamince by to mohlo chutnat- takže happy B-day mum :D
    cara-carob-cooking.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky