14. 2. 2016

Jogurtová panna cotta s malinami


Dlouho jsem váhala, co připravit a zda vůbec něco k dnešnímu dni... U nás se Valentýn totiž nijak zvlášť neslaví - za pár dní k tomu budeme ostatně mnohem lepší příležitost, ale jelikož se na mě ze všech stran valí samé "červené", zamilované a sladké dobroty, tak jsem prostě neodolala a ještě večer narychlo něco připravila :-). 
Nejde o nic rychlejšího a snadnějšího než naše oblíbená panna cotta - to je opravdu rychlovka a jestli jste se rozhodli tak jako já, že na poslední chvíli něco "ukuchtíte", tak tohle je přesně ta pravá volba, kterou zvládnete ještě dneska!
Klasickou panna cottu jsem vylepšila o bílý jogurt, který ve slaké smetaně dělá moc příjemnou nakyslou chuť :-) K tomu rozvařené maliny a jako bonus srdíčko z listového těsta... :-).  No kdo by odolal :-)


Z tohoto množství jsem měla 5 větších pohárků



600ml smetany ke šlehání
2 vanilkové lusky
60g cukru
6 plátků želatiny
200g bílého jogurtu

350g malin
2 plátky želatiny
1-2 lžíce cukru

dále:
listové těsto


Suroviny na panna cottu si rozdělíme stejným dílem na dvě části.

Plátky želatiny si namočíme do studené vody, aby změkly a nabobtnaly.

Smetanu, dřeň z vanilkového lusku a cukr dáme do kastrůlku a na mírném ohni je necháme zahřát.

Těsně před bodem varu sundáme kastrůlek z plotny, vhodíme do něj vymačkanou želatinou a mícháme metličkou do té doby, než se docela rozpustí. Dáme stranou a necháme zchladnout.

Poté do smetanové panna cotty přidáme jogurt, smícháme a rovnou naplníme do připravených skleniček.

Necháme zchladnout a poté dáme na necelou hodinu do lednice, aby panna cotta ztuhla.

Plátky želatiny si namočíme do vody.

Mezitím si připravíme maliny, které dáme do rendlíku a na mírném ohni je rozvaříme. Osladíme podle chuti, ale stačí jedna větší lžíce, aby si maliny zachovali svoji kyselost a tím kontrastovali se sladší panna cottou. 
Želatiny vymačkáme a zbavíme jí přebytečné vody a přihodíme ji k malinám - mícháme dokud se nerozpustí.

Necháme zchladit, vyndáme skleničky z lednice a pomalu  a opatrně na zchladlou smetanu vlijeme rozvařené maliny.

V rendlíku si necháme ještě malé množství malin na pozdější dozdobení!

Znovu dáme chladit do lednice. Stačí opět necelá hodinka :-).

Maliny, které nám zbyly, propasírujeme přes sítko, abychom se zbavili semínek a vznikla nám jen šťáva. 

S poslední vrstvou smetanové hmoty pokračujeme stejně tak jako s první - namočit želatinu, ohřát smetanu s cukrem a vanilkovou dření a nechat zchladit.

Znovu opatrně a velmi pomalu vlijeme na maliny.

Na povrchu poslední vrstvy panna cotty uděláme s malinovou šťávou ( ...hmotou, může nám v ní už tuhnout želatina) po obvodu malé puntíky ( pomožte si třeba malou injekční stříkačkou), které pak pomocí párátka projíždíme jedno za druhým a tím nám vzniknou malá srdíčka.

Dáme do lednice a necháme pár hodin ztuhnout v lednici.

 Z listového těsta si vyválíme tenký plát, ze kterého vykrájíme srdíčka a ta přeneseme na plech s pečícím papírem.

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů a srdíčka v ní pečeme asi 20 minut.












1 komentář :