Velikonoční košíčky pro (malé) koledníky/ LIDL FOOD CHALLENGE


Další kolo Lidl Food challenge bylo vyhlášeno na začátku února. Časový limit byl do konce únor a téma tentokrát nebylo  dáno z určených surovin, ale bylo zadáno téma a to  "velikonoční vajíčko". Podmínkou bylo pouze to, aby se použily jen suroviny, které jsou běžně k dostání v prodejnách Lidlu.
Dlouho jsem si lámala hlavu, co vymyslet, aby to splňovalo dané téma. Na snadě bylo udělat něco ve tvaru vajíčka, ale tomu jsem se chtěla trochu vyhnout a pojmout to trošku jinak :-).
Velikonoce mám asi jako každý spojený hlavně s pomláskou na Velikonoční pondělí. Děti obcházejí domy a s dlouhou hodovačkou plnou pestrých pentliček a košíkem v ruce,  koledují a za to dostávají různě barevná vajíčka a drobné sladkosti :-).
A to bylo přesně to, co mě zaujalo a čím jsem se nakonec inspirovala.

Co kdybych udělala malé cheesecaky s ořechovým základem na spodu a náplní připomínající něco mezi panna cottou a domácím vanilkovým pudinkem. 
Doplněna kyselejšími rozvaženými malinami, které svojí chutí dokonale kontrastují s jemným vanilkovým krémem. 
A protože se děti po pomlázce předhání, kdo si vykoledoval více vajíček, ani na mém košíčku nesmějí chybět malá čokoládová vajíčka :-).
Tím je koleda splněna několikrát - děti dostanou sladký košíček, místo klasického vajíčka, ale o ta nakonec stejně nepřijdou :-).
Na přípravu košíčků nebudete potřebovat nic jiného než klasický košíček na muffiny a k tomu proužky nastříhaného pečícího papíru, který ze stran secvakneme sešívačkou.
Aby naplněné košíčky lépe v lednici držely tvar a nerozjely se, je lepší je uložit do muffinové formy.


těsto:
60g ořechů ( lískové, mandle, nebo vlašské)
60g ovesných vloček
40g změklého másla
2 lžičky medu

náplň:
180ml smetany ke šlehání
1 žloutek
1 vanilkový lusk
1-2 lžíce cukru
3 plátky želatiny

maliny:
cca 70g malin ( mražených)
2 plátky želatiny
1-2 lžíce cukru ( podle kyselosti a chuti)

čokoládová vajíčka:
40ml smetana ke šlehání ( rozdělit na dvě poloviny 20ml + 20ml)
50g tmavé čokolády
50g bílé čokolády
25g cukru ( rozdělit na poloviny 12,5g + 12,5g)
40g másla ( rozdělit na poloviny 20g +20g)

dále:
čerstvé maliny na dozdobení košíčků


Ořechy, společně s ovesnými vlačkami rozmixujeme najemno.

Přesypeme je do misky, přidáme změklé máslo a med a vše společně promícháme a vytvoříme kouli, kterou dáme asi na hodinu do lednice.

Vanilkový lusk rozřízneme podél a nožem z něj vyškrábneme veškerou dřeň. 

Plátky želatiny dáme do studené vody a necháme je nabobtnat.

Smetanu přelijeme do rendlíku, přidáme vanilkovou dřeň a necháme zahřát těsně pod bod varu.

Mezitím si v misce smícháme vaječný žloutek s cukrem, přilijeme trošku teplé smetany, smícháme dohromady a poté přelijeme zpět do rendlíku. Za stálého míchání přidáme vymačkanou a změklou želatinu a necháme ji zcela rozpustit. 
Poté odstavíme z plotny a necháme ji téměř vychladit.

Těsto z oříšků a ovesných vloček vyndáme z lednice, vždy odloupneme kousíček, který rovnoměrně rozprostřeme na dno každého košíčku. Lžičkou, nebo prsty udusáme.

Na těsto opatrně lžící vlijeme smetanovou směs, zhruba do tří čtvrtin připraveného pohárku. Pokud je směs již uplně studená, přendáme do mufiinové formy a dáme na dvě hodiny do lednice, aby ztuhla. 

Plátky želatiny opět namočíme do vody a necháme změknout. 

V malém kastrůlku dáme svařit maliny, přidáme cukr. Pokud nechceme mít na povrchu kousky malin, rozmačkáme  je vidličkou.

Želatinu vymačkáme, abychom se zbavili přebytečné vody a vhodíme ji do horkých malin. Mícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Sundáme maliny z plotny a necháme je chladnout.

Poté přidáme do formiček, na vychladlou a ztuhlou smetanovou směs, poslední malinovou vrstvu. Dáme do lednice a necháme chladit několik hodin - ideálně přes noc. 

Máslo, smetanu a cukr dáme do kastrůlku, zahřejeme a mícháme, než se cukr nerozpustí. Poté kastrůlek sundáme z plotny, vhodíme do něj nalámanou čokoládu a promícháme, dokud není směs jemná a bez hrudek.  
Čokoládu necháme vychladnout a poté dáme alespoň na dvě hodiny ztuhnout do lednice. 

Když je čokoláda tuhá, můžeme si z ní udělat malé kuličky. Jelikož se ale rychle v teple rukou rozehřívá, je dobré dát udělané kuličky na chvíli do mrazáku -  malá vajíčka pak půjdou trošku lépe tvarovat. 

Košíčky dozdobíme připravenými vajíčky a kouskem maliny, lehce můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.


























Komentáře

  1. Úžasný nápad! Prosím, na kolik to tak vyjde košíčků? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  2. Míšo, moc děkuji :-) Množství vyjde na zhruba 8-9 košíčků - záleží jak jsou velké - já měla trošku větší než klasické a měla jsem jich 6. Maliny bych ale raději udělala z dvojité dávky :-) Hezký den Štěpánka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky