Zdravé muffiny (ne)jen pro děti


Ač syn na sladké až tak není, rozhodla jsem se, že využiji nově koupené jedlé dekorace a upeču mu něco dobrého, ale zároveň ne uplně nezdravého! Zašla jsem do zdravé výživy, chvíli bloumala mezi regálama a pročítala všechny informace o nabízených moukách... A přesto, že se snažím v poslední době bílou mouku omezovat, jiné alternativy jsem ještě moc nezkoumala... Takže tohle byl ten pravý čas a já napoprvé vybrala pohankovou mouku, kterou jsem stejně měla v plánu kvůli dalšímu receptu a tu jsem doplnila moukou rýžovou. Aby bylo těsto vláčné přidala jsem, jako do všech bezlepkových receptů které peču, také moje oblíbené jablko, v tomto případě rovnou dvě:-).
Na chuť - hlavně díky pohankové mouce si musí člověk trošku zvyknout - není to klasika, kterou známe z normální mouky, ale na druhou stranu vás nemusí trápit černé myšlenky, že jste si dopřáli něco extra nezdravého :-)
Pokud si muffiny budete chtít ještě trošku obohatit, rozhodně přidejte do těsta např. sušené brusinky, hrozinky, oříšky, či kousky čokolády :-).


100g pohankové mouky
110g rýžové mouky
150g bílého jogurtu
2 vejce
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžíce vanilkového extraktu
90g másla
85g agávového sirupu ( pokud máte raději sladší, určitě přidejte)
50ml mléka
2 jablka

Obě mouky smícháme dohromady, přisypeme prášek do pečiva a vše společně prosyjeme přes síto. 

Do rendlíku si nakrájíme na malé kousky máslo a necháme ho na kamnech na mírném plameni rozehřát - dáme stranou vychladnout.

V míse vyšleháme společně vejce s jogurtem, agávovým sirupem a vanilkovým extraktem do hustější pěny. Postupně přidáme máslo a mléko a po troškách přisypáváme mouku. Vždy pečlivě zamícháme, aby se všechny složky spojily. 
Nakonec už jen zlehka vmícháme nahrubo nastouhaná jablka.

Připravíme si formu  na muffiny, jednotlivé otvory vyplníme papírovým košíčkem, do kterého lijeme těsto zhruba jeden centimetr pod okraj. 

Plech dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut na 180 stupňů.


















Komentáře

  1. Dobrý den, můžu se zeptat na obrázek na vrchu? Je to jedná dekorace (případně kde se dá sehnat), nebo obrázek, který se před konzumací odendá? Děkuji moc.
    Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Petro, je to jakýsi druh jedlého papíru... Kupovala jsem u Fialy - Fiala Praha :-)
    Štěpánka

    OdpovědětVymazat
  3. Ten Mickey Mouse :D (doufám, že jsem to napsala dobře :D) Za takovéto muffiny bych tě zbožňovala!
    cara-carob-cooking.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. Včera jsem vyzkoušela a výborné. Používání pohankové aj. mouky je pro mě zatím spíše neprobádaná oblast, takže za podobné recepty moc děkuji. Příště zkusím ještě přimíchat skořici nebo do středu vložit kousek čokoládky.Budu péct častěji :-) Jarka

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Jarko! Moc děkuji za zpětnou vazbu! Obzvlášť, pokud muffiny chutnaly! Moc mě to těší, obzvlášť když i já s podobnými moukami začínám a tohle byl pro mě vlastně jeden z prvních experimentů... :-). Skořice je super nápad a s čokoládou TOP!

    OdpovědětVymazat
  6. Hezký den, dalo by se, prosím, použít do těsta kakao, aby byly muffinky tmavé? A nemáte, prosím, recept na zdravý a držící krém na vrch - ve stylu cupcake? Ráda bych vytvořila cupcaky ve stylu minnie pro své neteřinky k narozeninám. Moc děkuji. Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den i Vám Lucko :-) Určitě, klidně použijte kakao na tmavé muffiny, jen pak použijte o kapku mléka navíc, aby těsto nebylo příliš hutné! Já většinou krémy nedělám máslové, ale použiji do nich mascarpone, což také není uplně to co si asi představujete.... Možná tvaroh a dát do něj trochu želatiny, aby lépe držel tvar...

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky