4. 3. 2016

Cizrnové muffiny


Opět jsem vytáhla svá stará čísla různých kuchařských časopisů, které se mi doma už opravdu kupí do závratných výšin :-) Pár jsem jich vytáhla a listovala, zda mě zaujme něco, co jsem dříve přeskočila a nevěnovala tomu větší pozornost... Mimochodem to se mi stává docela často a já si pak říkám, proč jsem to nezkusila už dávno a mohla jsem to jen tak přejít :-). Také to tak máte... :-)?
V loňském speciálu Gurmetu - 100 receptů na jeden rok jsem našla právě tyto muffiny. A ano, jsou dělány opravdu z cizrny. Z té, kterou známe spíše jako hlavní ingredince vynikajícího hummusu, nebo nějaké hutné, dobré polévky. 
Tento recept je jeden z těch zdravějších. 
Žádná mouka, žádný cukr a jen samé dobré věci :-).
Přiznám se, že při přípravě jsem si opravdu nebyli moc jistá, jaký bude výsledek! Ač mám samotnou cizrnou nesmírně ráda, do sladkého pečení je to přeci jenom trochu nezvyk.... Ale... když děláme koláče a buchty  z jablek, cukety, nebo dýně, proč nezkusit právě cizrnu, že :-)?
Recept jsem si maličko upravila v poměru ingrediencí a také jsem vynechala krém na vrchu, díky kterému by to nebyly už   obyčejné muffiny, ale cupcakes. 
Oproti původnímu receptu jsem přidané jablko nastrouhala nahrubo a přidala ho rovnou do těsta oproti originálu, kde se dávali drobné plátky jablek až na povrch a zatlačovali se do již připravených "bábovek". Muffiny byly naprosto dokonale vláčné, mokré, s křupavou kůrčičkou nahoře :-). Takže milovníci zdravého i nezdravého... rychle do nich :-)



Z uvedeného množství jsem měla 12 kousků

250g sterilované cizrny ( nevařte ji)
4 vejce
100g medu ( pokud máte raději sladší, přidejte o něco více)
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mletého hřebíčku
2 lžičky vanilkového extraktu
1 lžíce jablečného octa
1 lžička prášku do pečiva
100g strouhaného kokosu
1 větší jablko, nastrouhané nahrubo
špetka soli


Cizrnu slijeme a necháme okapat. Nasypeme ji do robotu a zlehka ji pomixujeme. Přidáme všechna vejce a promícháme dohromady. Vznikne nám jemná, řidší "kaše", chcete-li těstíčko, do kterého přidáme postupně všechny ostatní ingredience, kromě nastrouhaného jablka.

Všechno společně promixujme a nakonec přidáme i jablko, které už jen zlehka gumovou stěrkou vmícháme. 

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.

Formu na muffiny si vyložíme papírovými formičkami a do každé z nich dáme zhruba tři velké lžíce. Muffiny nám již moc nevyběhnout, takže můžete plnit až téměř pod okraj.

Dáme do trouby a pečeme 15-20 minut. Poté necháme zcela vychladnout.

Jestli si chcete dopřát ještě větší porcičku, můžete si přidat originální krém a udělat si na muffinech krémovou ozdobu. Stačí smíchat ricottu ( mascarpone) s moučkovým
cukrem :-). Směs poté přendat do cukrářských sáčku a povrch muffinů dle libosti nazdobit :-)














2 komentáře :

  1. Miluji všechno z cizrny :) takže to musím na 100% vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  2. No tak to rozhodně :-) Tady teda až tak cítit není, ale muffiny jsou opravdu vláčné a moc dobré :-)

    OdpovědětVymazat