16. 3. 2016

Hot cross buns


Protože Velikonoce jsou již za dveřmi, rozhodla jsem se už nyní vyzkoušet pár,  pro mě nových receptů, které jsou typické právě pro nadcházející  svátky :-).

Jedním z nich jsou právě hot cross buns :-).

Tyto bochánky s křížem - typické  sladké velikonoční pečivo,  se podává nejčastěji ve Velké Británii a to ( nejenom) na Velký pátek. 

S nadsázkou můžete říct, že tyto bochánky jsou něco mezi naším velikonočním mazancem ( chuť kynutého těsto, křížek na povrchu) a českými klasickými buchtami ( tvarově - i když to samozřejmě není podmínka a můžete si s tvarem jednotlivých kousků pohrát, jak je vám libo :-).

Já sama, ač většinou všude cukr ubírám, bych v tomto případě příště trošičku přidala - malinko sladší by mi nevadily, ale zase na druhou stranu, pokud si opravdu dopřejte a namažete si je dobrým máslem a nějakou sladkou marmeládou, chutě se dokonale prolnou a cukr navíc už pak potřebovat nebudete :-).


recept je na 12 kousků :-)

450g hladké mouky
20g droždí
200ml mléka
50g másla
50g cukru ( můžete i více)
1 vejce
špetka soli
špetka  zázvoru
1/2 lžičky muškátového oříšku
1 lžička skořice
hrst sušených rozinek
hrst sušených brusinek
kůra z 1/2 citronu
kůra z 1/2 pomeranče 

2 lžíce hladké mouky
4 lžíce vody

3 lžíce medu
trošku vody


Mléko nalijeme do rendlíku, nebo hrnečku a dáme na chvíli na sporák, nebo do mikrovlnky zahřát.
To samé uděláme i s máslem.

Rozinky i brusinky dáme do misky s teplou vodou a troškou rumu a necháme je změknout.  Vodu slijeme a rozinky s brusinkami necháme okapat.

Připravíme si kvásek - mouku prosijeme přes síto a přesypeme do mísy. Uprostřed uděláme důlek, který lehce poprášíme cukrem. Na něj rozdrolíme droždí, opět lehce zasypeme cukrem a následně zalijeme několika lžícemi vlažného mléka.  Mísu dáme asi na 30 minut na teplé místo a necháme vzejít kvásek. 

Jakmile je kvásek hotový, přidáme do mísy všechny ostatní suroviny - vejce, zbytek cukru, všechno koření, brusinky, rozinky, kuru z obou citrusů, máslo a zbytek mléka.

Smícháme všechny suroviny, pokud máte doma robota, nebo jiného šikovného pomocníka, deset minut máte nyní volno :-). 
Pokud ne, váš následující program je jasný -  hnětacím hákem vytvoříme měkké, průžné těsto. Trvá to několik minut, těsto musí být dokonale propracované. 
Pokud se vám bude zdát těsto stále lepivé, přidejte trošku mouky a už jen vařečkou zlehka zapracujeme, aby se těsto zlehka odlepovalo ze stran mísy. 

Těsto poprášíme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a dáme jej na teplé místo, kde bude alespoň dvě hodiny kynout.

Nakynulé těsto znovu zlehka prohnětem vařečkou a poté rozdělíme na dvanáct pravidelných dílů. 

Pekáček, nebo zapékací mísu vyložíme pečícím papírem a ten vymaženou slabou vrstvou máslem.

Každý díl propracuje, dokud nám nevznikne bochánek, který klademe do pekáčku jeden za druhým s rozestupem alespoň 2-3 cm. 
Když je pekáč zaplněn, přikryjeme utěrkou a dáme opět na 30-40 minut kynout.





Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.

Mezitím si připravíme polevu na kříže - smícháme mouku s vodou a rozmícháme, aby nám vznikla hustá bílá pasta, kterou přendáme do cukrářského sáčku a již na nakynulé bochánky, děláme na každý po celé ploše kříž. 





Pekáček dáme do předehřáté trouby a pečeme 15-20 minut, nebo dokud nebudou bochánky krásně zlatavé.

3 lžíce medu smícháme s pár kapkami vody, romícháme, aby se med trochu rozředil a ihned jej mašlovačkou roztíráme po právě upečených, ještě horkých bocháncích.




















5 komentářů :

  1. vypada to nadherne. dekuji za dalsi uzasny recept.
    Maru

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Ty brďooo, jsou krásné, určitě vyzkouším. Krásné Velikonocr celé rodině :)

    OdpovědětVymazat
  4. Káťo :-) určitě vyzkoušejte :-) Krásné Velikonoce i Vám :-)

    OdpovědětVymazat