Hot cross buns


Protože Velikonoce jsou již za dveřmi, rozhodla jsem se už nyní vyzkoušet pár,  pro mě nových receptů, které jsou typické právě pro nadcházející  svátky :-).

Jedním z nich jsou právě hot cross buns :-).

Tyto bochánky s křížem - typické  sladké velikonoční pečivo,  se podává nejčastěji ve Velké Británii a to ( nejenom) na Velký pátek. 

S nadsázkou můžete říct, že tyto bochánky jsou něco mezi naším velikonočním mazancem ( chuť kynutého těsto, křížek na povrchu) a českými klasickými buchtami ( tvarově - i když to samozřejmě není podmínka a můžete si s tvarem jednotlivých kousků pohrát, jak je vám libo :-).

Já sama, ač většinou všude cukr ubírám, bych v tomto případě příště trošičku přidala - malinko sladší by mi nevadily, ale zase na druhou stranu, pokud si opravdu dopřejte a namažete si je dobrým máslem a nějakou sladkou marmeládou, chutě se dokonale prolnou a cukr navíc už pak potřebovat nebudete :-).


recept je na 12 kousků :-)

450g hladké mouky
20g droždí
200ml mléka
50g másla
50g cukru ( můžete i více)
1 vejce
špetka soli
špetka  zázvoru
1/2 lžičky muškátového oříšku
1 lžička skořice
hrst sušených rozinek
hrst sušených brusinek
kůra z 1/2 citronu
kůra z 1/2 pomeranče 

2 lžíce hladké mouky
4 lžíce vody

3 lžíce medu
trošku vody


Mléko nalijeme do rendlíku, nebo hrnečku a dáme na chvíli na sporák, nebo do mikrovlnky zahřát.
To samé uděláme i s máslem.

Rozinky i brusinky dáme do misky s teplou vodou a troškou rumu a necháme je změknout.  Vodu slijeme a rozinky s brusinkami necháme okapat.

Připravíme si kvásek - mouku prosijeme přes síto a přesypeme do mísy. Uprostřed uděláme důlek, který lehce poprášíme cukrem. Na něj rozdrolíme droždí, opět lehce zasypeme cukrem a následně zalijeme několika lžícemi vlažného mléka.  Mísu dáme asi na 30 minut na teplé místo a necháme vzejít kvásek. 

Jakmile je kvásek hotový, přidáme do mísy všechny ostatní suroviny - vejce, zbytek cukru, všechno koření, brusinky, rozinky, kuru z obou citrusů, máslo a zbytek mléka.

Smícháme všechny suroviny, pokud máte doma robota, nebo jiného šikovného pomocníka, deset minut máte nyní volno :-). 
Pokud ne, váš následující program je jasný -  hnětacím hákem vytvoříme měkké, průžné těsto. Trvá to několik minut, těsto musí být dokonale propracované. 
Pokud se vám bude zdát těsto stále lepivé, přidejte trošku mouky a už jen vařečkou zlehka zapracujeme, aby se těsto zlehka odlepovalo ze stran mísy. 

Těsto poprášíme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a dáme jej na teplé místo, kde bude alespoň dvě hodiny kynout.

Nakynulé těsto znovu zlehka prohnětem vařečkou a poté rozdělíme na dvanáct pravidelných dílů. 

Pekáček, nebo zapékací mísu vyložíme pečícím papírem a ten vymaženou slabou vrstvou máslem.

Každý díl propracuje, dokud nám nevznikne bochánek, který klademe do pekáčku jeden za druhým s rozestupem alespoň 2-3 cm. 
Když je pekáč zaplněn, přikryjeme utěrkou a dáme opět na 30-40 minut kynout.





Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.

Mezitím si připravíme polevu na kříže - smícháme mouku s vodou a rozmícháme, aby nám vznikla hustá bílá pasta, kterou přendáme do cukrářského sáčku a již na nakynulé bochánky, děláme na každý po celé ploše kříž. 





Pekáček dáme do předehřáté trouby a pečeme 15-20 minut, nebo dokud nebudou bochánky krásně zlatavé.

3 lžíce medu smícháme s pár kapkami vody, romícháme, aby se med trochu rozředil a ihned jej mašlovačkou roztíráme po právě upečených, ještě horkých bocháncích.




















Komentáře

  1. vypada to nadherne. dekuji za dalsi uzasny recept.
    Maru

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Ty brďooo, jsou krásné, určitě vyzkouším. Krásné Velikonocr celé rodině :)

    OdpovědětVymazat
  4. Káťo :-) určitě vyzkoušejte :-) Krásné Velikonoce i Vám :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky