Italský velikonoční koláč - torta pasqualina





Tradiční italský velikonoční pokrm, který se podává hlavně formou předkrmu, pečený z několika vrstev křehkého těsta ( místo čtyř, ze kterých jsem koláč dělala já, měly být prý původně 33), mezi kterými je bohatá vrstva špenátové nádivky s vejci -  jako symboly Velikonoc. To přesně se skrývá pod názvem torta pasqualina.

Co takhle vyzkoušet právě na blížící se  velikonoční svátky místo naší klasické, tolik oblíbené nádivky, právě tento lahodný a křehký koláč?

Nebo využít první příležitost a udělat ji zrovna na zelený čtvrtek... ?

Téma zelené barvy splníte zajisté zcela dostatečně a to nejenom díky špenátu :-). Já jsem použila jak mražený, tak i čerstvý a navíc přidala náš oblíbený polníček a také větší hrst rukoly. Kdo rukolu nemusí, raději hodně uberte, nebo vynechte uplně, protože její chuť je v náplni velmi výrazná... i když v kombinaci s jemnou rukolou vytváří zajímavý kontrast chutí... :-).




Použila jsem formu o průměru 20cm

těsto:
400g hladké mouky
200ml studené vody
5 lžic olivového oleje
špetka soli

náplň:
250g mraženého špenátu
100g čerstvého špenátu
100g polníčku
50g rukoly
500g riccoty
1 lžička majoránky
100g parmazánu, nastrouhaného
2 stroužky česneku
5 vajec
špetku soli

Mouku smícháme se solí, vodou a olejem a hnětením vypracujeme hladké těsto, které dáme odležet na 20-30 minut do lednice.

Rozmražený špenát vymačkáme a zbavíme ho přebytečné vody. Přendáme ho na prkénko a nožem zlehka pokrájíme ( budeme ho později mixovat, takže stačí opravdu jen málo předkrájet).

Do středně velkého hrnce nalijeme vodu, kterou dáme vařit.  Jakmile dosáhne bodu varu, sejmeme pokličku a místo ní položíme na hrnec pařák, do kterého postupně vhodíme spařit špenát, polníček i rukolu. Každou várku zelených listů nenecháme v pařáku déle než minutu.
Poté je necháme zchladnout.

Špenát, rozmražený i spařený, polníček i rukolu přendáme do mixéru a začneme na nízký stupeň mixovat. Cílem je, aby z listů nebylo jemné pyré, ale aby tam zůstaly i kousky, které v náplni hezky vidět :-).

Do mísy přidáme riccotu, parmazán, nadrcený česnek, sůl i majoránku a společně s promixovanými zelenými listy promícháme.

Z lednice vyndáme těsto a rozdělíme si ho na čtyři stejné díly.

Dortovou formu si vymažeme lehce máslem. První díl vyválíme na tenký plát, tak aby okraje přesahovaly dno. První vrstvu těsta potřeme mašlovačkou slabou vrstvou oleje, vyválíme druhý tenký plát, který položíme na první. Tuto vrstvu již olejem nemažeme.

Formu naplníme připravenou špenátovou náplní, kterou na povrchu hladce uhladíme. 
Lžící vytvoříme na povrchu špenátu 5 důlků a do každého opatrně vyklepneme jedno vejce ( zkuste si alespoň přibližně zapamatovat, nebo nenápadně označit, kam vajíčka dáváte - bude se vám to později hodit :-).

Na náplň položíme další dva vyválené pláty, každý z nich pomažeme olejem, okraje spojíme a zasuneme dospodu.

Vršek těsta propíchneme vidličkou - nyní přišel na připomenutí tajných vajíčkových 
skrýší :-).  
Pokud jste vaše skrýše již zapomněli, nevadí, ale v tomto případě si počínejte opatrně, aby vajíčka nepřišla k újmě a žloutky se do špenátku neroztekly :-).

Koláč dáme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů, 40-50 minut.






















Komentáře

Oblíbené příspěvky