Kohout na víně


Kohout na víně byl na mém seznamu, co chci udělat už hodně dlouho a hodně vysoko! 
Jediné, co mi bránilo se do toho pustit a chybělo byl hlavní aktér tohoto dění- tedy kohout... :-). 
A to jsem ještě netušila, jak dlouhá cesta to bude, než nějakého seženeme :-).

Už to i jednu doby vypadalo, že se zadaří! A to dokonce domácí - skvělé, říkali jsme si a těšili se na dobu, kdy se máme připomenou... ale během té doby na nás paní hospodářka zapomněla a pak už raději o ničem nevěděla :-D. Takže tohle nevyšlo...

Dalšího kohouta jsme měli v merku v naší oblíbené drůbežárně. Problém ale byl, že měli pouze mražené - to by až tak nevadilo, ale... jediné co nám bránilo ho koupit, byla jeho velikost a to 5-6kg!  Obr obří! V takovém případě bychom stáli buď před volbou jíst kohouta celý týden od rána do večera, 
nebo pohostit minimálně půlku našeho města... :-D.
Do třetice se ale konečně zadařilo! Jednou mi manžel volal, že v Albertu mají chlazené kohouty, tak jestli má? ANO, musíš, odpověděla jsem :-D. 

Na samotnou přípravu už jsme pak nespěchali, když jsme čekali tak dlouho, teď si počkáme na nějakou fajn příležitost :-) A ta přišla právě tento týden, kdy se nám manžel vracel po týdnu domu - chtělo to připravit něco slavnostnějšího a tak jsem se pustila do práce. 
Původně jsem se chtěla držet receptu z Apetitu, ale marinovat den předem jsem nějak nestihla, navíc sehnat kohoutí játra a krev, je myslím absolutně v nadlidských silách,  takže jsem dělala vše najednou, bez marinování, bez jater a krve, jen s vínem, zeleninou a velkým elánem :-). A vyšlo to na jedničku :-).



cca 1 -1,5kg kohouta ( já měla naporcované stehno a prso)
3 mrkve, nakrájené na kolečka, nebo půlkolečka
3 řapíky celery, nakrájené na kousky
1/4 bulvy malého celeru, nakrájeného na menší proužky
200g žampionů, přepůlených
3 šalotky, nakrájené najemno
150g anglické slaniny, nakrájené na menší kousky
1 malý rajčatový protlak
600ml červeného vína
svazek bouget garni ( snítka rozmarýnu, šalvěje a tymiánu)
3 bobkové listy
8 kuliček černého pepře
6 kuliček nového koření
sůl
pepř
máslo
olivový olej
trošku moučkového cukru, je-li potřeba






Jednotlivé porce masa osolíme a zlehka opepříme.

Větší hrnce necháme rozpálit,  nalijeme do něj trochu olivového oleje s kouskem másla. Na rozpálený tuk, vložíme maso a zprudka opečeme ze všech stran, aby bylo hezky dozlatova.

Část zeleniny a slaniny ( asi 1/3) si necháme stranou a použijeme je na dozdobení již hotového jídla.

Orestované kousky masa vyjmeme a do stejného hrnce vhodíme mrkev, řapíky celeru, celer, žampiony, šalotku, slaninu a vše společně zarestujeme, dokud zelenina nebude hezky propečená a nechytne zlatavou barvu. 




K zelenině přidáme rajčatový protlak, promícháme a necháme minutku až dvě společně restovat. 

Zelenina s protlakem budou mít tendenci se připalovat, ale v malé míře to nebude na škodu :-). I přesto stůjte raději tuto dobu u hrnce a průběžně s obsahem zamíchejte.

Do hrnce vrátíme maso, podlijeme červeným vínem, přidáme všechno koření, stáhneme plamen a necháme dusit zhruba dvě hodiny. Průběžně zamícháme, případně trošku podlijeme vodou, bude-li se vám zdát, že zelenina má tendenci se připalovat. 

Po dvou hodinách, je-li maso již měkké, vyndáme koření, dochutíme solí a pepřem, popř. přidáme lžíci moučkového cukru, pokud se vám zdá omáčka kyselejší. Přivedeme znovu k varu, vše důkladně promícháme, nakonec přihodíme oříšek másla a stáhneme z ohně. 

Mezitím si na jiné pánvi připravíme zeleninu na dozdobení - na rozpálenou pánev dáme trošku másla a na něm orestujeme všechnu zeleninu, včetně slaniny, co jsme si dali stranou. Přisypeme lžíci krupicového cukru a přihodíme tři snítky tymiánu. Restujeme dozlatova:-).

Kohouta můžeme podávat s čerstvým bílým pečivem, nebo dokonale jemnou bramborvou kaší :-) Samozřejmě sklenka červeného vína je nezbytností :-).



















Komentáře

Oblíbené příspěvky