Neapolský velikonoční koláč - pastiera napoletana


Letošní Velikonoce jsem pojala tak trochu premiérově :-). Vedle klasického sladkého bochánku a beránka, které jsou na našem stole každoročně, jsem se rozhodla, že zkusím i něco, pro mě, nového a budu se inspirovat velikonočními dobrotami ze světa :-).
Vedle sladkého pečiva hot cross buns, které si můžete připomenou zde, nebo italského slaného italského velikonočního koláče ( ten je tady), mě na internetu oslovil právě tento neapolský  koláč - pastiera napoletana.

Linecká těsta mám v oblibě snad už od mala... no a když jsem četla složení náplně, věděla jsem, že tenhle koláč mi letos rozhodně neunikne :-). Náplň totiž připomíná v určitý moment spíše jakýsi nákyp, zcela záměrně k tomu navádí i zajímavá ingredience, která se moc běžně do sladkého pečiva nepřidává... A tou ne zcela běžnou ingrediencí jsou buď kroupy, nebo jako alternativu můžete zvolit rýži. Abych z koláče neměla opravdu tak trošku nákyp ( ne všichni jsou mu doma nakloněni) a také hlavně kvůli zvědavosti, jakou službu kroupy udělají, jsem se rozhodla právě pro ně :-). Budu se držet originálu :-).

Já osobně jsem z výsledku byla nadšená! Kroupy jsou na skus uprostřed náplně prostě skvělé - každý, kdo ochutnal upěnlivě zkoumal a přemýšlel, cože to tam vlastně uvnitř
je :-). 
A jen tak mimochodem... uhádl pouze jeden :-) A to až napodruhé :-). 

Já tento koláč ale rozhodně zařazuji mezi ty, ke kterým se budu vracet a třeba si z něj udělám tradici - jako v Itálii a bude to takové naše velikonoční překvapení :-)


těsto:
300g hladké mouky
150g másla, změklého
80g cukru moučka
3 žloutky
špetka soli

náplň:
500g tučného tvarohu
200g uvařených krup
150g cukru
500ml mléka
10g skořice
4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
4 lžíce hladké mouky
kůra z jednoho citronu

Z hladké mouky, másla, cukru, žloutků a špetky soli vypracujeme hladké kompaktní těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici asi 30 minut.

Kroupy několikrát důkladně propláchneme, přendáme je do hrnce s vodou a necháme vařit, dokud nebudou zcela měkké. Zcedíme je a necháme vychladnout.

Do kastrůlku vlijeme mléko, přidáme žloutky, cukr, mouku a citronovou kůru. Za stálého míchání vaříme, dokud nám nevznikne hustá kaše. Netrvá to dlouho, ale rozhodně u kastrůlku s metličkou setrvejte a míchejte a míchejte - jinak by v kaši vznikly nepříjemné hrudky. 
Uvařenou hmotu sundáme z kamen a necháme ji vychladnout. 

Do vychladlé kaše zašleháme tvaroh, přidáme skořici a přimícháme měkké, vychladlé kroupy. 

Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který už jen zlehka zapracujeme do připraveného krému s kroupami. 

Z těsta si vyválíme tenčí plát, který nám bude přesahovat i přes okraje formy. Část těsta by měla zbýt pro pozdější dokončení poslední vrstvy. 
Prsty zatlačíme na okraje a vymačkáme přebytečný vzduch. Dno formy trošku propíchneme vidličkou. 

Všechnu náplň vlijeme na připravený korpus. Nožem uhladíme povrch krému. 

Z těsta, které nám zbylo, vyválíme placku a následně vykrajujeme velikonoční motivy, které poklademe na krém.

Pokud se vám nebude chtít vykrajovat, můžete z těsta vytvořit tenčí proužky, ze kterých vytvoříte následně na koláči mřížku.

Koláč dáme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů  zhruba 40-50 minut. 
























Komentáře

  1. ha! a teď se úplně nabízí zaexperimentovat a místo krup použít do náplně tapiocu (která mi tu leží už nějaký ten pátek). Navíc je bílá a nebude vlastně ani vidět :-)

    OdpovědětVymazat
  2. JItko, tak s tím teda osobní zkušenost nemám vůbec, ale vlastně proč ne... :-)? Pokud vyzkoušíte, dejte vědět, jaké to bylo :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky