24. 4. 2016

Čokoládový oreo cheesecake s jahodami


Oslavili jsme manželův blížící se svátek a při žádné oslavě u nás na stole nesmí chybět něco dobrého,  sladkého :-). Jelikož jsem ale poslední dobou trochu předortovaná, rozhodla jsem se pro takový kompromis a připravila u nás velmi populární cheesecake - tentokrát v čokoládové a nepečené verzi s podkladem ze sušenek oreo a polevou z čerstvých a již voňavých jahod. 

V lednici jsem měla dva tvarohy, taky měla na něco tvarohového chuť,  takže jsem udělala takový cheesecake trošku víc po česku, ale chuť byla velmi osvěžující!

Do čokoládové náplně jsem nepřidala žádné ztužovadlo - nebylo to na škodu, ale pevný jako skála cheesecake uplně nebyl. Nám to nevadilo, hmota nijak netekla, jen prostě nebyla uplně tuhá.  Takže pokud budete chtít, trochu želatiny přidat určitě můžete. 

Použila jsem formu o průměru 18cm

korpus:
200g sušenek oreo ( jen korpusy, bez bílé náplně)
100g změklého másla

čokoládová náplň:
500g tvarohu
180g zakysané smetany
250g mascarpone
200g tmavé čokolády ( použila jsem 1x85% a 1x 35% )
60g  moučkového cukru ( pokud máte rádi sladší, přidejte ho víc)
1 lžíci vanilkového extraktu

jahodová poleva:
250g jahod
2 lžíce cukru
2 plátky želatiny


Každou sušenku rozpůlíme podél a nožem seškrábneme její bílou náplň. Korpusy vhodíme do mixéru, přidáme změklé máslo a necháme pracovat robota do té doby, než bude těsto kompaktní a obě suroviny důkladně promíchané.

Sušenky vhodíme do připravené formy a prsty důkladně upěchujeme korpus na její dno. Dáme chladit do lednice.

Čokoládu nalámeme na menší kousky a ve vodní lázni ji necháme zcela rozpustit. Jakmile je čokoláda tekutá, sejmeme kastrůlek z lázně a necháme ji vychladnout.

Ve větší míse smícháme oba tvarohy, zakysanou smetanu i mascarpone. Přisypeme moučkový cukr a společně důkladně vyšleháme. 
Přilijme vychladlou čokoládu, vanilkový extrakt a alespoň 3-4 minuty pokračujeme ve šlehání. Hmota by měla být krásně nadýchaný a jemná, připomínající čokoládovou pěnu.
Poté ji přelijeme do formy, povrch uhladíme a několikrát s formou bouchneme o linku, abychom se zbavili vzduchu v náplni. 
Formu přendáme do lednice a 2 hodiny chladíme.

Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme je změknout.

Jahody pokrájíme na dorbné kousky, dáme do kastrůlku, podlijeme dvěmi lžícemi vody a přidáme cukr. 
Zapneme sporák na mírný stupeň a necháme jahody rozvažit a změknout. 
Zbytky jahod rozmixujeme, šťávu propasírujeme přes síto, abychom se zbavili zrníček, vrátíme zpět s kastrůlkem na sporák a do jahodové šťávy přidáve vymačkané plátky želatiny. Mícháme dokud se uplně nerozpustí a poté sundáme ze sporáku a necháme vychladnout. 

Aby jahodová poleva z dortu nestékala, počkáme s jejím rozlitím do té doby, než začne v kastrůlku tuhnout.
Poté potřeme povrch připraveného cheesecaku, necháme po stranách lehce stékat a dozdobíme zbylými sušenkami a jahodami.




















8 komentářů :

  1. Teda!! Tak na to, že cheescake nijak zvlášť nemusím, tenhle dost pravděpodobně zkusím!! Vypadá nádherně. :)

    meandmydeliciousme.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Od večera se chladí v lednici :D už se těším až ho načneme :D LEnka

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji moc Radko :- Díky tvarohu má příjemně navinulou chuť, tak doufám, že vás přeci jen naláká :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Leni, to mě moc těší :-) Doufám, že nezklame :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Byl vynikající! Určitě se budu nadále inspirovat, díky! :D

    OdpovědětVymazat
  6. Leni, moc děkuji za zpětnou vazbu! Jsem ráda, že jste si pochutnali, opravdu moc :-)

    OdpovědětVymazat