29. 4. 2016

Mangové čatní s grilovanými krevetami a polentovými krutony



Blíží se vyhlašování výsledků ankety Aperol Spitz food blog roku :-). 
A nedílnou součástí této ankety je také výzva pro ( odvážné) foodblegery v podobě zadaného tématu.  Letošní výzva zní velmi jednoduše - PŘEDKRM... zní to jednoduše, je to jednoduché, dalo by se říct... :-).  
Ale... hlavou mi probíhaly stovky myšlenek a nápadů, pro které jsem se postupně vždy nadchla a vzápětí je zase zatratila... :-).
Takže nakonec, skoro jako vždy, zase na poslední chvíli :-) Můj "vítězný recept" jsem si vymýšlela ještě večer před spaním, ráno jela nakoupit a vlastně stále nevěděla, co ještě dalšího přihodit do košíku...
Finální verzi jsem pak sestavovala vlastně až na talíři a vzniklo z toho to, co vzniklo :-).

Nedílnou součástí tohoto  ( i kteréhokoliv jiného) předkrmu musí být drink na bázi Aperol, Crodino, Cinzani, nebo Campari. 
V míchání drinků tedy odborník vůbec nejsem a tak jsem zvolila starou osvědčenou klasiku, která se, myslím, k mému předkrmu hodila víc než dobře :-).



mangové čatní:
1 menší cibule
1 střední zralé mango
25g cukru
1 lžíce jablečného octa
1/4 lžičky skořice
trochu vody na podlití
sůl


tygří krevety ( na jednu porci jsem použila dvě)



na polentové krutony:
120ml vody
50g instantní polenty
sůl

dále:
cherry rajčátka
salát pak choi ( nebo kterýkoliv jiný)
čerstvý koriandr
červenou bazalku

Cibuli i mango si oloupeme a  nakrájíme na drobné kostičky. 

Do hrnce nalijeme trošku olivového oleje, necháme rozehřát a vhodíme do něj dohromady cibuli a mango. Malou chvíli restujeme ( cca 3 minuty), poté přidáme cukr, jablečný ocet i skořice, podlijeme troškou vody, ztlumíme na střední plamen a necháme dusit dokud není mango zcela měkké. 
Čatní má tendenci se přichytávat, takže průběžně kontrolujte stav a v případě nutnosti podlijte vodou.

Aby mi čatní po uvaření drželo ve formě, použila jsem trošku kukuřičného škrobu, rozpuštěného ve vodě, kterou jsem čatní později zalila a znovu prohřála. 

Vodu na polentu dáme do kastrůlku, necháme zahřát těsně k bodu varu a přihodíme do ní sypkou polentu a podle chuti sůl. Ztlumíme plamen a mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne pevná hmota. Dáme stranou a necháme trošku vychladnout.

Začneme vyrábět menší krutonky - nejprve si z polenty uděláme menší kouli ( já jsem puntičkář a tak každá má kulička, pozdější kruton vážila 6g), ze které postupně začneme tvarovat jakousi kostku ( kdo má malé děti a doma modelínuje, 
určitě má s tímto praxi :-).

Krevety si oloupeme, očistíme, napíchneme na připravenou špejli a mezi obě krevety vložíme jedno cherry rajčátko. 

Troubu si předehřejme na 250 stupňů - funkce gril. Plech si vyložíme pečícím papírem na který položíme připravené krutonky a krevety zároveň.
Dáme do trouby, ale rozhodně neodcházíme... krevety jsou hotové v mžiku - 2-3 minutky a polentové krutonky podobně, ale nechala jsem je o malinko déle ( 4-6 minut), aby byly hezky křupavé.

V tuto chvíli nezbývá nic jiného než začít připravovat vše na talíř :-). Čatní, krevety i krutonky, doplněné salátem pak choi a cherry rajčátkem, posypané čerstvým koriandrem a červenou bazalkou. 


Na přípravu drinku budete potřebovat:
 - poměr a množství nechám zcela na vás :-).  I když to tak nevypadá, tak můj džbánek měl objem 2dcl :-)

Aperol Spritz
pomerančový džus
led
čerstvý pomeranč na ozdobení


Do sklenky nalijeme Aperol Spritz, přihodíme větší množství ledu, na které opatrně a velmi pomalu lijeme pomerančový džus. Ozdobíme pomerančem a můžeme podávat :-)




















Strávníci už nevydrželi čekat... :-)



4 komentáře :