Tuňákové karbanátky



 Tento skvělý recept na netradiční tuňákové karbanátky jsem objevila stejně jako recept na pistáciové bábovičky v magazínu Albert. Klasické masové karbanátky u nás moc nejedou, ale právě zvědavost vyzkoušet něco jiného u mě nakonec zvítězila a já se do nich pustila :-). Příprava je opravdu snadná a nepočítám-li vaření brambor, které jsou nedílnou součástí karbánátků,  tak je máte uplácané za pár minutek :-)
Oproti původnímu receptu jsem snížila právě množství brambor  o půlku - kilo mi jich tam přišlo docela dost a asi by to hodně přebíjelo chuť, která měla být stěžejní... naproti tomu jsem zase přidala zhruba dvě lžíce polenty na zahuštění karbanátkové směsy a takto vcelku mi to přišlo zcela ideální a mé chuti velmi blízké :-).
Navíc jsem udělala zdravější variantu a nesmažila "karboše" na oleji, ale dala jim hezky delší čas na propečení pěkně v troubě :-).
Jako přílohu jsme volili bramborovou kaši a vynikající, křupavou zeleninu, která celému jídlu dodala ten dokonalý šmrnc :-)



Z uvedeného množství budete mít cca 15 karbanátků

500g brambor (brabory na kaši v tomto množství zahrnuty nejsou)
2 plechovky tuňáka
2 vejce
2-3 lžíce polenty
1 stroužek česneku
petržel
sůl, pepř

1 červenou papriku
1 žlutou papriku
1 malou cuketu
1 malý lilek
2 stroužky česneku
hrst cherry rajčátek
2 lžíce rajčatového protlaku
1 lžičku oregana


Bramory si oloupeme, nakrájíme na menší kousky. Dáme do většího hrnce, zalijeme vodou, osolíme  a dáme vařit, dokud nebudou zcela měkké. Poté vodu scedíme a brambory rozmixujeme na jemné pyré. Necháme stranou vychladit.

Tuňáka přesypeme z konzervy do sítka, necháme okapat přebytečný olej a poté vhodíme do hrnce k bramborám. Přidáme vajíčka, nasekanou petrželku, nadrcený česnek a polentu. Podle chuti osolíme a zlehka opepříme.  Vše ještě jednou dohromady na nižší stupeň promixujeme.

Pokud je hmota dostatečně pevná a jednotná, můžeme z ní začít odebírat menší části, ze kterých vytvarujeme středně velké karbanátky. Je-li těsto ještě příliš řídké a modelování se nedaří, můžeme přidat ještě trošku polenty.

Na plech si položíme pečící papír a karbanátky na něj začneme přemisťovat.

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů, vložíme do ní plech s karbanátkama  a pečeme zhruba 40 minut. Během pečení karbanátky jednou otočíme.

Mezitím si připravíme zeleninu.

Obě papriky si nakrájíme na drobné proužky, cuketu i lilek na půlkolečka, česnek a rajčátka na půlku.

Na rozpálenou pánev vlijeme trošku olivového oleje, necháme pár vteřin a přihodíme papriky, které necháme  restovat, dokud trochu nezměknou. Přihodíme lilek, cuketu a cherry rajčátka a pokračujeme v restování.
Když je zelenina změklá, přidáme rajčatový protlak, malinko podlijeme vodou, osolíme, trošku opepříme a přihodíme oregáno. Snížíme plamen a vše necháme společně asi 3 minutky probublávat.

Zlatavé karbanátky vyndáme z trouby a můžeme podávat :-).



















Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky