17. 6. 2016

Letní koláč s panna cottou



Tento koláč byl u nás trefou do černého :-). Nejenom, že linecké těsto je jedním z mých  nejoblíbenějších ( linecké cukroví vyjídám mezi prvníma, už odmalička :-), k tomu jemná a smetanová náplň ala panna cotta, která má u nás dveře vždy otevřené, ale voňavé, čerstvé ovoce, kterého teď v létě bude všude plno:-).
Tohle je prostě slast, která by neměla chybět na žádném stole :-).

Dělala jsem ve formě o průměru 28cm

těsto:
250g hladké mouky
60g moučkového cukru
1 vejce
115g másla
špetka soli

náplň:
500ml smetany ke šlehání
100ml plnotučného mléka
70g cukru
4 plátky želatiny
1 vanilkový lusk

na dokončení:
ovoce

Z mouky, cukru, vajíčka, másla a špetky soli vytvoříme hladké, pružné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice trošku ztuhnout - stačí chvilka :-).

V menší misce se studenou vodou necháme asi 10 minut měknout želatinu.

Do kastrůlku nalijeme smetanu i mléko, přidáme cukr a vanilkový lusk, který jsme si podélně rozřízli a tupou stranou nože vyškrábli jeho obsah.
Zahřejeme těsně pod bod varu, poté ihned kastrůlek sundáme ze sporáku a přidáme do něj vymačkanou želatinu. Mícháme, dokud se zcela nerozpustí a dáme stranou vychladnout.

Připravené těsto vynadáme z lednice. Na pomoučněné podložce z něj vyválíme placku, tak aby přesahovala okraje formy. Prsty těsto upěchujeme ke dnu formy a také na okraje.
Několikrát propíchneme vidličkou, na těsto položíme pečící papír a vsypeme fazole ( čočku, hrách, čisté kamínky...). Dáme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut na 170 stupňů, poté sundáme pečící papír i s fazolema a pečeme ještě zhruba 10-15 minut. Vyndáme z trouby a necháme uplně vychladnout.

Smetanovou hmotu nalijeme na předpečený korpus, dáme do lednice, necháme ji tam trošičku ztuhnout, poté znovu vytáhneme a zasypeme ji připraveným ovocem ( ovoce naspodu se částečně přichytí k panna cottě a nebude tolik padat). Vrátíme do lednice a vychladíme, než bude náplň zcela ztuhlá.












Žádné komentáře :

Okomentovat