Máslové croissants podle A.K. Weber


Croissants jsem dělala jen jednou jedinkrát... Bylo to téměř přesně před dvěma lety a tenkrát jsem si řekla, že tohle je přesně to, kdy si řeknete jednou a dost! 
Croissants nejsou až tak složité na přípravu, ale spíše na čas! Tenkrát jsem si rezervovala na tyhle křupavé rohlíčky skoro celý den a průběžně, přehýbala, rozvalovala, zabalovala a pak zase vybalovala... Odradilo mě to na dostatečně dlouho dobu a croissants jsem si pak raději už koupila ... :-D. 

No ale člověk míní a pak je to všechno uplně jinak :-). Můj syn má croissants moc rád a tak jsem mu chtěla tuhle oblíbenou pochoutku přichystat doma a udělat mu domácí... nějakou dobu jsem se k tomu přemlouvala a odhodlávala, až jsem našla trošku jednodušší recept než ten původní, který nebyl tak časově  náročný na přípravu! 
Těsto si necháte přes noc nakynout v lednici a během dopoledne pak máte hotovo - a světe div se - fungovala to i tak, rohlíčky jsou krásně křupavé a nadýchané! 

Jediná věc, na co si pro příště ( ano, už se toho bát nebudu a půjdu do toho určitě znova:-) dám pozor a změním je množství cukru! Na 500g mouky přijde jen 50g cukru a to bylo i pro mě, kdy všude ubírám skoro o polovinu cukru málo sladké. Takže příště o 10 - 15g cukru více a pak už budou nejdokonalejší :-).

Jo a díky croissants si budu muset pořídit nový mixér!!! Ten můj bohužel nevydržel nápor hnětení a rozhodl se ukončit svůj provoz... :-(. 

Z tohoto množství budete mít cca 18-20 kousků 

500g hladké mouky
20g droždí
50g cukru ( ale jsou opravdu málo sladké, takže klidně přidejte)
1 vejce
125ml mléka
125ml vody
špetka soli
225g vychlazeného másla

dále:
1 vejce na potření

Mouku prosyjeme přes síto do větší mísy. Přidáme k ní rozdrobené droždí, cukr, vejce, mléko, vodu a špetku soli. 

Hnětacími háky ze všech surovin vypracujeme hladké a pružné těsto. Pokud by bylo těsto příliš tuhé, přilijte pár lžic mléka, v opačném případě  lžíci mouky.

Na podložce vytvarujeme z těsta kouli, vrátíme jí do mísy, zlehka pomoučníme, zakryjeme utěrkou a dáme kynout na noc do lednice.

Druhý den vyndáme těsto z lednice, vyklopíme ho na pomoučněnou podložku, zakryjeme utěrkou a necháme zhruba jednu hodinu odležet.

Máslo položíme mezi dva kusy pečícího papíru a vyválíme z něj čtverec o rozměrech cca 20x20cm.

Z těsta vyválíme obdelník cca 30x40cm, na který doprostřed položíme plát másla. Zbylé těsto přeložíme přes střed másla jakobychom skládali  dopisní obálku - okraje prsty pevně přitiskneme k sobě. 

Moukou si poprášíme pracovní plochu a začneme těsto rozvalovat na dvojnásobnou délku. Jednu stranu přeložíme ke středu obdelníku, druhou stranu těsta poté přeložíme na první. 





Poté tento balíček zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 20-25 minut do lednici. 

Překládání a chlazení opakujeme ještě třikrát.

Těsto rozválíme na obdelník velký asi 30x60cm, který podélně rozpůlíme.




Z každé půlky vykrájíme zhruba 8-10 trojúhelníků.



Každý trojúhelník nařízneme z kratší strany ( základny) v půlce asi 2cm a od této strany začneme croissants také zavinovat - chytneme si je za jednotlivé cípky a pomalu rolujeme až ke špičce trojůhelníku. Během rolování zářez lehce roztahujeme do strany a nakonec zahneme trošku do stran, aby croissants dostaly svůj typický tvar. 






Plech vyložíme pečícím papírem, rohlíčky na něj přendáme, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 90 minut kynout.



Troubu předehřejeme na 200 stupňů, croissants pomažeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do trouby péct na 10-15 minut, dokud nebudou mít krásně nazlátlou barvu :-).
























Komentáře

  1. to vyzerá naozaj chutne!! :)!

    Ahoj, pozývam ťa na giveaway na blogu mojej sesternice ;) Hrá sa o kozmetiku Mary Kay, tak to nezmeškaj! :)
    http://partofnicol.blogspot.sk/2016/06/mary-kay-giveaway.html

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky