Nepečený jahodový dortík


Konečně nový příspěvek po docela dlouhé době... díky mnoha okolnostem na blog teď nebylo tolik času, energie a mám-li být upřímná ani chuti ( a to doslova... :-). 
Jestli mě ale něco dokáže postavit na nohy, tak to je červen a s ním spojená, alespoň pro mě,  dokonalá jahodová sezóna :-). 

Pečení s jahodami miluji, jahodové dezerty jsou pro mě jedny z těch TOP a tak jsem konečně přestala zahálet a do něčeho se také už pustila :-).

Tip na tento recept jsem našla v jednom časopise pro ženy, když jsme byli na návšěvě u tchýně. Sama si tyto časopisy nekupuji, ale pak je alespoň ráda projíždím a hledám inspiraci, tedy alespoň co se jídla týče :-).

Tento dortík je naprosto ideální do horkých letních dnů... je skvěle vychlazený, dokonale osvěží, není příliš sladký a těžký - prostě ideální kombinace, které těžko někdo odolá! Myslím, že je to jeden z těch zákusků, po kterých se na stole jenom zapráší a vy pak máte tendenci se přetahovat o poslední kousek, který leží na podnose a čeká na vás jako černý Petr :-).

Použila jsem formu o průměru 20cm


korpus:
260g kakaových sušenek (BeBe, esíčká, nebo domácí máslové sušenky)
150g změklého másla

jahodová náplň:
150g cukru moučky
250g lučiny
šťáva a kůra z půlky citronu
7 plátků želatiny
200ml smetany
3 žloutky
150g jahod

na dokončení:
100g jahod
200g zakysané smetany
100g smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr, popř.  ještě cukr moučka podle chuti na doslazení, ale ten jsem už nedávala
pistácie

Sušenky dáme do robotu a rozdrtíme je zcela najemno. Do mísy k sušenkám přidáme změklé máslo a rukama hněteme do té doby, než je máslo propojeno se sušenkami ( vznikne nám sypká směs).

Do připravené formy nasypeme sušenky a prsty rozprostíráme pečlivě po dně formy - část si necháme stranou a se zbytkem obložíme zhruba do tří čtvrtin i strany formy.

Dáme vychladit do lednice a mezitím se vrhneme na přípravu jahodové náplně.

Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme ji povolit a nabobtnat.

Omyté jahody pokrájíme a rozmixujeme. Přendáme je do kastrůlku, dáme na sporák a přivedeme k varu.  Ze želatiny vymačkáme přebytečnou vodu, vhodíme ji k jahodám a za stálého míchání necháme rozpustit. 
Jahody odstavíme stranou a necháme je uplně vychladnout.

Žloutky společně s asi 50g moučkového cukru vyšleháme ve vodní lázni do husté žluté pěny. A stejně jako jahody je dáme stranou, aby zchladly.

Smetanu si vyšleháme dotuha.

Ve větší míse společně vyšleháme lučinu, zbylý moučkový cukr, citronovou kúru a zároveň i šťávu. Přidáme i vyšlehanou smetanu a zamícháme.

 K této směsi pak už postupně přidáváme zchladlou žloutkovou směs a poté i jahody. Vše důkladně zamícháme a pak už jen přelijeme do připravené formy na zchladlý korpus. 

Dáme do lednice alespoň na 4 hodiny.

Smetanu na dokončení si vyšleháme, přimícháme k ní zakysanou smetnu i vanilkový cukr. 

Pokud je dort již dostatečně ztuhlý rozetřeme na něj smetanovou směs, přidáme pokrájené jahody a navrch nasekané pistácie :-).


























Komentáře

Oblíbené příspěvky