Galettes - tentokrát ve slané verzi

 

Jak už z názvu vypovídá, galetky se nedělají pouze sladké s výborným ovocem, ale jejich náplň můžete libovolně pozměnit a udělat si variantu např.  naslano.
Ideálníjako rychlou letní večeři... přesně tak jak jsme to udělali my :-). Práci jsem si přeci jenom trochu ulehčila, těsto jsem tentokrát nedělala, trochu to ošidila a sáhla do mrazáku pro listové... a ač jeho příznivec moc nejsem, ke galetkám a zelenině mi nakonec velmi chutnalo :-).
Co se týče náplně, volila jsem dvě varianty - špenátovou klasiku s vejcem a  pak také s restovanou zeleninu a kousky lučiny navrchu. 
Obě byly moc dobré, ale o trochu víc u nás chutnala galetka zeleninová - do letních teplých dní je taková svěžejší, lehčí, prostě skvělá :-).

Na 6 kousků bude potřebovat:

1 balení listového těsta ( cca 400g)
100g listového špenátu ( čerstvý jsem k dispozici neměla, použila jsem mražený)
1-2 stroužky česneku
3  menší vejce ( na špenátové galetky)
1 malou cuketu
1 červenou papriku
1 žlutou papriku
1 balení malé lučiny
1 lžíce jablečného octa
1 lžička balzamika
sůl, pepř
pažitka, petržel na dokončení

dále:
1 vejce na pomazání
olivový olej
parmazán

Špenát necháme rozmrazit, dáme do kastrůlku a na mírném plameni ho podusíme. Přidáme nadrcený čenek, podle chuti opepříme a osolíme. Slijeme přebytečnou tekutinu a necháme stranou. 

Cuketu i obě papriky pokrájíme na drobné proužky. 

Na pánvi necháme rozpálit olivový olej, přihodíme všechnu zeleninu a zprudka ji orestujeme. Osolíme, opepříme, přidáme jablečný ocet ( raději po troškách a podle chuti - nejednou jsem to sama přehnala... ) a lžičku balzamika. Vše společně promícháme a dáme stranou.

Na pomoučněné podložce si rozválíme listové těsto, rozdělíme si ho na šest stejně velkých čtverců, které přendáme na plech vyložený pečícím papírem.

Na střed každého čtverce poklademe rovnoměrně připravenou náplň a jeho okraje překryjeme přes část náplně do středu.

U špenátových galetek si uděláme lžičkou uprostřed malý důlek, rozklepneme vajíčko a opatrně ho do něj vlijeme - pokud byste měli vejce příliš velké, ještě před vyklepnutím odeberte trošku bílku stranou. 

Galetky s paprikou a cuketou zakápneme zlehka olivovým olejem a posypeme rozdrobenou lučinou.

Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 200 stupňů asi 15 minut. 

Špenátové galetky posypeme po upečení -  těsně před podáváním strouhaným parmazánem.






















Komentáře

Oblíbené příspěvky