Košíčky s rybízovou čokoládou


Na zahradě nám dozrává rybíz a s tím se nabízí otázka, jak ho v kuchyni co nejlépe 
využít :-). 

Ač mám čerstvě utržený rybíz moc ráda, jeho kyselost mi v koláči pak paradoxně trošku vadí... Takže jsem musela zabrousit do jiných vod a tak mě napadlo udělat opravdu echt čoko dezert, jehož  čokoládovou hořkou chuť pak trochu rozrazím sladko-kyselou chutí rybízu... :-). 

Obavy trošku byly, jestli to ve finále nedopadne jako v pohádce o pejskovi a kočičce, ale už když jsem ochutnávala první lžičku rybízové čokolády, téměř mi tekly sliny blahem :-D A to ten pravý čokoholik opravdu nejsem... 

Na cca 30 košíčků budete potřebovat:

těsto:
150g hladké mouky
75g moučkového cukru
40g kakaa
110g změklého másla
1 žloutek
špetka soli

rybízovoá čokoláda:
180g rybízu
2 lžíce moučkového cukru
250g hořké čokolády
125ml smetany ke šlehání
40g změklého másla

dále:
rybíz a máta na dozdobení
formičky na plnění

Do větší mísy prosejeme hladkou mouku. Přisypeme cukr, kakao, sůl, přidáme jeden žloutek a změklé máslo pokrájené na menší kousky.

Rukou propracujeme všechny suroviny dohromay, a hněteme, dokud nám nevznikne pevné těsto. Pokud by ještě lepilo, podsypeme ho lžící mouky. 

Z těsta uděláme kouli, zabalíme ji do fólie a dáme na jednu hodinu do lednice.

Rybíz dáme do menšího kastrůlku, podlijeme troškou vody a na mírném ohni jej necháme rozvařit. 

Poté ho přes jemné sýtko propasírujeme, abychom se zbavili zrníček a dostali jen čistou šťávu.

Kast\růlek vrátíme na plotnu, přisypeme dvě lžíce cukru a už jen zlehka povaříme, aby se chutě spojily. Poté dáme na chvíli stranou.

V jiném rendlíku si zahřejeme smetanu těsně pod bod varu, dáme stranou a nalámeme do ní kousky čokolády - metličkou mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a poté přihodíme změklé máslo, nakrájené na menší kousky. Lehce vyšleháme a je-li máslo v čokoládové směsi rozpuštěné, jako poslední přidáme rozvařený rybíz, který opět jemně vmícháme. 

Čokoládu necháme vychladnout a poté dáme ji chladit  alespoň na hodinu do lednice.

Mezitím si vyndáme těsto a připravíme formičky. 

Z těsta si buď vyválíme tenký plát, ze kterého budeme vykrajovat menší kolečka, kterými budeme následně plnit formičky, nebo ( tak jako já) ubíráme z velké hroudy těsta menší kousky, které budeme prsty vtlačovat do tenké vrstvy do  formiček.

Troubu si předehřejeme na 165 stupňů, formičky s těstem přendáme na plech a pečeme asi 15 minut. 

Formičky necháme po upečení chvíli vychladnout, ale ještě vlažné se snažíme vyklopit z formiček  košíčky ven a necháme uplně vychladnout.

Čokoládový krém vyndáme z lednice a ručním mixérem vyšleháme do nadýchaného krému, který poté pomocí stěrky, nebo lžíce přendáme do zdobícího sáčku.

Košíčky naplníme připravenou čokoládou, dozdobíme čerstvým rybízem a mátou a jemně pocukrujeme :-). 






















Komentáře

  1. Myslíte, že když košíčky udělám dnes (zítra), že vydrží v pohodě do neděle (náplň bych dávala až v neděli).

    OdpovědětVymazat
  2. Měly by vydržet! Dala bych je do suché, uzavíratelné dózy, či misky a neměl by být problém :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vydrzely v pohode.A protoze mely kosicky velky uspech,pecu je dnes znova ;)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky