19. 7. 2016

Ovocná bublanina - bezlepková verze


Bublanina k létu prostě neodmyslitelně patří!  Většina receptů, co jsem ale kdy jedla a zkoušela je z tzv. dusivých a suchých buchet, kde ovoce tak nějak zanikne a člověk musí zapíjet každé sousto douškem vody, aby byl schopný ho spolknout...

Abych trošku zaexperimentovala a bublaninu odlehčila , zkusila jsem použít bezlepkovou mouku - v tomto případě od Michalíka.
S moukami bez lepku je to pro mě vždy vždy tak trochu loterie - člověk nikdy neví, jak se těsto zachová... ale v tomto případě se dílo vyvedlo a bublanina byla velmi dobrá - věřím, že většina by ani nepoznala, že není dělaná z klasické mouky a  navíc jako bonus je i skvěle vláčná - to díky použití zakysané  smetany a  smetany ke šlehání.

Pokud byste tento recept rádi vyzkoušeli v klasické verzi s obsahem lepku, použijte stejné  množství polohrubé mouky - v případě že by bylo těsto moc řídké, přisypte lžíci navíc, v opačném případě rozřeďte troškou smetany :-).

Ovoce jsem trochu namixovala a dala od každého něco - třešně, maliny a borůvky. Ale bublanina je maximálně univerzální, takže si na těsto můžete nasypat jakékoliv sezónní ovoce a třeba ho doplnit navíc i drobenkou :-).

Použila jsem čtvercovou formu 24x24cm, ale těsta je víc, takže forma může být určitě i o něco větší

230g bezlepkové mouky ( v případě verze s lepkem použijte stejné množství mouky polohrubé)
110g cukru
4 vejce
2 lžičky prášku do pečiva
60g změklého másla
210g zakysané smetany
130ml smetany ke šlehání
30g nastrouhaného kokosu

množství a druh ovoce čistě podle vaši chuti :-)
kokos na vymazání plechu a posypání hotové bublaniny


Smícháme mouku s práškem do pečiva a přesyme ho přes sítko do mísy. 

Změklé máslo vyšleháme společně s cukrem do světlé krémové konzistence. Po jednom přidáváme vejce a postupně zašleháváme. 

Do máslové směsi vmícháme zakysanou smetanu společně s kokosem, opět promícháme, aby se všechny suroviny promíchaly.

Nakonec přisypáváme mouku s práškem do pečiva, střídavě se smetanou.

Těsto důkladně promícháme - nemělo by být příliš husté - po vyndání stěrky z těsta by mělo plynule  stékat zpět do mísy.

Troubu předehřejeme na 170 stupňů.

Formu si vymažeme máslem a vysypeme kokosem, vlijeme do něj těsto a bohatě ho ozdobíme připraveným ovocem, jehož část můžeme vtlačit dovnitř do těsta. 

Plech s bublaninou vložíme do trouby a pečeme 30-40, nebo dokud nebude mít zlatavý nádech :-)
















2 komentáře :

  1. Hezký večer Štěpánko, právě jsem ochutnala bublaninu upečenou témeř přesně podle Vašeho receptu a je vynikající. Použila jsem jen řecký jogurt místo zakysané smetany a 12% smetanu místo smetany na šlehání, domácí vejce, prostě to co bylo v lednici :-) Je z pohankové mouky a s borůvkami...Děkuji za výborný recept, Marika...

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Mariko :-) Moc děkuji za Vaši kladnou reakci :-) Ani nevíte, jak mě těší, že Vám chutnalo :-)

    OdpovědětVymazat