26. 7. 2016

Jahodový koláč s tvarohem a ricottou

Promazávala jsem fotky z počítače a narazila jsem na tento velmi  rychlý koláč, který jsem dělala už někdy v květnu a zcela mi vypadlo z hlavy, že jsem ho sem vlastně ještě nevložila... jsem to někdy hlava děravá... :-).
Tak činím až teď, sice s menším zpožděním díky jahodám a jejich sezóně, ale zrovna dneska jsme si přinesli z obchodu vaničku čerstvých a voňavých  jahůdek, takže rozhodně ještě nic není ztraceno a když zrovna na jahody chuť mít nebudete použijte třeba maliny, nebo ostružiny, které teď akorád dozrávají :-).



čtvercová forma 24x24cm

těsto:
120g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku
2 vejce
70g cukru
3 lžíce teplé vody

tvarohová náplň:
250g tučného tvarohu
250g ricotty
2 lžíce cukru
30ml mléka

jahodová poleva:
120g jahod
1 lžíce vody
1 lžcíe cukru
1 lžička citronové šťávy

V míse společně vyšleháme vajíčka s cukrem do světlé husté pěny. Po lžících zašleháme vodu a nakonec přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Těsto vlijeme do máslem vymazaného a moukou vysypaného pekáčku.

Tvaroh i rocottu smícháme dohromady, přisypeme cukr a zředíme mlékem. Tvarohovou směs nalijeme opatrně do pekáčku na připravené těsto.

Jahody zbavíme stopky, nakrájíme je na menší  kousky, dáme do rendlíku společně se lžící vody a cukru a necháme co nejvíc rozvařit. Poté jahody propasírujeme přes jemnější sítko, abychom se zbavily zrníček.

Do cukrářské zdobičky ( pokud nemáte můžete použít např. větší stříkačku) vlijeme jahodovou směs a tu nastříkáme pravidelnými kolečky na tvaroh. Ta poté pomocí párátka či špejle rozetřeme do stran.
Doprostřed každého kolečka dáme čerstvou jahodu a dáme do předehřáté trouby.

Pečeme 30-40 minut na 170 stupňů.












Žádné komentáře :

Okomentovat