Míša řezy


Ač jsme doma tyto žezy během mého dětství nikdy nedělali, nevím proč, ale pokaždé když se do lahodného kousku čokoládového piškotu s nadýchaným tvarohem, politý jemnou čokoládovou polevou zakousnu, vrátí mě to časem zpět do doby mého mládí :-). 

Možná je to  také tím, že právě tento dezert a recept na něj byl  jeden z prvních, do čeho jsem se v mém již odrostlejším věku pustila :-). 
Jednu dobu jsem ho pak  dělala opravdu často - to jediné jsem uměla :-). Postupem doby jsem ale začala zkoušet nové a nové a tento recept zapadl, společně s mojí  uplně první knihou ručně psaných receptů, kterou jsem pak léta neotevřela... :-). 

Až v poslední době na mě z různých stran vyskakují všelijaké varianty a obměny na Míša dezerty a mě zlákala stará dobrá chuť a taky trochu nostalgie na mé cukrářské začátky :-). Takže jsem oprášila starou vazbu a s chutí se do toho pustila :-).  A jak i před lety, ani teď nezklamaly :-).


Řezy jsem dělala na plech 24x24cm

korpus
5 vajec, bílky a žloutky zvlášť
100g polohrubé mouky
90g moučkového cukru
5 lžic oleje
30g kakaa
1 lžičku prášku do pečiva

tvarovová náplň:
500g tvarohu
70g změklého másla
85g moučkového cukru
1 vanilkový cukr

čokoládová poleva:
80g másla
70g cukru
1 lžíce kakaa
1 lžička kukuřičného škrobu
2 lžíce mléka

Nejprve si připravíme těsto na korpus.

V míse si vyšleháme všechny žloutky s moučkovým cukrem. Měli bychom dosáhnou světlé žluté a hustější konzistence. Začneme přidávat postupně olej a po každé lžíci důkladně zašleháme.

Mouku smícháme s kakaem a práškem do pečiva, přesyjeme přes síto a postupně přidáváme do žloutkové směsi.

V jiné si míse  vyšleháme bílky dotuha a gumovou stěrkou je opatrně zapracujeme do čokoládového těsta.

Připravený plech si vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto do něj nalijeme, jednou až dvakrát s  plechem bouchneme o linku, aby se uvolnily vzduchové bubliny a vložíme do předehřáté trouby.

Pečeme na 165 stupňů asi 20 minut.

Poté necháme korpus zcela vychladnout.

Změklé máslo utřeme společně s cukrem a vanilkovým cukrem a přimícháme tvaroh a vše společně vyšleháme do jemného krému, který v pravidelné vrstvě naneseme na korpus.

Všechny suroviny na čokoládovou polevu dáme do rendlíku, postavíme na sporák a necháme nahřát. Pozor ale, aby se poleva nezačala vařit!!! Necháme pouze rozpustit máslo a cukr a spojit se zbylými surovinami.

Čokoládovou polevu necháme chvíli stranou vychladnout a poté nalijeme na tvaroh.

Řezy dáme do lednice a necháme chladit ideálně přes noc :-).
















Komentáře

  1. Krásné :-) jen bych to nazvala spíš kakaová poleva než čokoládová (s čokoládou to nemá skoro nic "až na to kakao" společného)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky