30. 8. 2016

Švestkový koláč s podmáslím


Švestky začínají pomalu dozrávat a tak je potřeba je náležitě zužitkovat :-).
Pokud se vám jich sejde větší množství, což mám pocit, že se i letos může stát, jelikož švestek je opravdu hodně, doporučuji a připomínám loňský recept  na švestkovou nutelu - zde.
Není nad to sáhnout v zimě do zásob a využít jí např. do dortů, koláčů, nebo jen jako sladkou snídani ráno na chleba :-).
Já ještě nějaké zásobičky mám, takže do nutely letos nejdu a tím zbyde alespoň na koláč :-). Inspirovala jsem  se v tomto případě  výborným koláčem s podmáslím a pudinkem na vynikajícím lineckém korpusem.



Koláč jsem dělala ve formě o průměru 20cm

křehký korpus:
160g hladké mouky
50g moučkového cukru
2 žloutky
špetka soli
110g změklého másla

náplň:

200g zakysané smetany
200ml podmáslí
80g cukru
6 žloutků
1 sáček vanilkového pudinku
šťáva a nastrouhaná kúra z půlky citronu
300-400g vyloupaných švestek


Mouku prosijeme do mísy, přidáme moučkový cukr, sůl, oba žloutky  i změklé máslo a ze všech surovin vypracujeme hladké a vláčné těsto, které vytvarujeme do tvaru koule, zabalíme  do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do lednice.

V jiné míse smícháme dohromady zakysanou smetanu a podmáslí, přisypeme cukr, vanilkový pudink, kúru i šťávu z citronu a nakonec zašleháme jednotlivé žloutky. Vše důkladně promícháme dohromady a necháme chvíli odležet.

Z lednice vyndáme těsto, na pomoučnéné podložce ho rozválíme do požadovaného tvaru, naneseme na váleček o opatrně se ho snažíme přenést do připravené formy. Pokud se těsto trhá, nezoufejte, i mně se to stalo, v tom případě můžete jednotlivé kousky přenést a prsty poté natlačit do formy i na okraje. Těsto propíchneme na několika místech vidličkou a poté na něj nalijeme náplň z podmáslí.

Rozpůlené, nebo na čtvrtu nakrájené švestky ( záleží jak velké švestky jsou)  poklademe bokem  rovnoměrně po obvodu formy až do středu a tu vložíme do rozehřáté trouby.

Pečeme na 170 stupňů asi 45 minut a poté necháme uplně vychladit.

Aby šel koláč lépe krájet, doporučuji ho dát pak vychladit na pár hodin do lednice :-).

























Žádné komentáře :

Okomentovat