Švestkový tarte tatin


Tato francouzská delikatesa vznikla vlastně uplnou náhodou  a také lehkým nedopatřením jedné ze sester ( mojí jmenovkyní Stéphanií :-D ) Tatinových. Je to vlastně klasický případ, kdy z na první pohled nevydařené akce, vykouzlíte něco neuvěřitelného.  A koláč tarte tatin je toho jasným příkladem!

Základní verze se dělá s jablky, dušenými v karamelu, ale jako všechno ostatní i tento originál má mnoho verzí a obměn.  Nejčastěji např. s meruňkovou, hřuškovou, nebo třeba fíkovou náplní.

Já jsem využila švestky, které se mi doma nahromadily a udělala tarte tatin trošku podle svého. Karamel až tak nevyhledávám - ani na talíři a ani příprava mi není moc milá... proto jsem se rozhodla ho tentokrát vynechat a naopak přidat Amaretto s jemnou mandlovou chutí, která švestkám dodala moc příjemnou chuť :-).


křehké těsto:
200g polohrubé mouky
50g cukru
100g vychlazeného másla
3 lžíce ledové vody

náplň:
cca 500g vypeckovaných švestek
30g másla
3 lžíce Amaretta
80g cukru
5 lžič vody

Ze všech surovin na křehké těsto vypracujeme nejprve drobenku a postupně hněteme dokud nám nevznikne hladké, kompaktní těsto, které zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do lednice.

V kastrůlku necháme rozpustit máslo, přidáme všechny švestky a necháme je v másle všechny "obalit".
Přilijeme Amaretto, promícháme a necháme na mírném ohni odpařit alkohol. Poté přisypeme cukr, podlijeme  vodou a necháme 3minuty dusit. Poté švestky scedíme, ale vzniklou šťávu nevyhazujeme - ještě ji využijeme.

Koláčovou formu si vymažeme máslem a zlehka a rovnoměrně - v menší vrstvě do ní nalijeme připravenou švestkovou šťávu. Švestky začneme do formy skládat řezem nahoru.

Těsto vyndáme z lednice. Na pomoučněné ploše ho rozválíme do požadované placky ( průměr formy), pomocí válečku položíme na švestky a okraj těsta zahneme mezi švestky a okraj formy.
Těsto několikrát propíchneme vidličkou.

Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 35 minut.

Hotový koláč vyndáme z trouby, necháme asi 10 minut odležet a poté obkroužíme nožem podél formy, abychom uvolnili zapečenou šťávu a těsto.
Formu přiklopíme větším talířem, nebo tácem a velmi opatrně otočíme, aby se koláč vyklopil.




















Komentáře

  1. Já švestkové koláče nejím,ale tento jsem upekla už dvakrát a je to prostě mňamka.

    OdpovědětVymazat
  2. Presne,stejne na tom jsem i ja,švestkový koláč nejím opravdu žádný,ale tento,tento opravdu můůůžuuuu.Je výborný,ůžasný,skvělý.

    OdpovědětVymazat
  3. Neznámý/á
    Alena Vaníčková
    Moc vám děkuji za komentář, jsem opravdu moc potěšena, že vám chutnalo :-) Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky