5. 9. 2016

Vanilkový krém s macsarpone a ovocem


Až se vám nebude chtít nic péct, ale přesto budete mít chuť mlsat, zkuste vyzkoušet tuhle dobrotu, kterou jsem již před léty okoukala v jedné naší oblíbené pizzerii a od té doby se chuť originálu snažim vychytat do  sebemenšího detailu... :-). 
Zatím se to zcela nepodařilo, ale myslím, že se můžu spokojit s tím, jak je to nyní a další zkoušení už netřeba :-). Pro nás je to už ideál :-).

Základem je vanilkový pudink - pokud si uděláte i ten doma, bude to rozhodně lepší a troufám si říct i chutnější, ale chcete-li mít o dvě minutky více času a nechce se vám patlat s domácím, použijte klasický práškový  (i já ho používala uplně ze začátku) ... nicméně, domácí je domácí a tak jsem do receptu použila recept, který dělá Dita P. , není těžký a ta vanilka je tam prostě bezkonkurenční :-).

Co se týče ovoce, můžete ještě použít čerstvé, co se vám urodilo na zahradě - my např. stále sklízíme maliny, nebo ostružiny, ale nebojte se sáhnout do zásob do mrazáku a použijte např. rybíz, borůvky, jahody...



500ml plnotučného mléka
50g kukuřičného škrobu
80g moučkového cukru
2 žloutky
1 vanilkový lusk
20g másla
100ml smetany ke šlehání
200g mascarpone
100g borůvek
200g malin
50g rybízu
cukr dle chuti 

Asi 1/3 mléka si odlijeme do mísy stranou, zbytek vlijeme do rendlíku, přidáme k němu  vyškrábnutou dřeň z vanilkového lusku a lusk samotný ( který před přidáním ostatních surovin vyndáme) a pomalu přivedeme k varu.

Do mísy s mlékem přidáme cukr a kukuřičný škrob a vše promícháme.

Žloutky si metličkou vyšleháme do světlé pěny.

Jakmile se nám začne mléko vařit, stáhneme plamen  a odebereme zhruba 5 lžic, které vmícháme do rozšlehaných žloutků - důkladně metličkou promícháme a necháme chviličku stranou.

Mléko s cukrem a kukuřičným škrobem znovu promícháme pořádně ode dna, aby v míse nic nezbylo a za stáleho míchání přilijeme k horkému mléku do rendlíku.  Hmota by měla začít pomalu houstnout - stále mícháme a nakonec přidáme žloutkovou směs. Společně povaříme zhruba 1 minutu, sejmeme z ploty,  vmícháme máslo a poté rendlík přikryjeme potravinářskou fólií a necháme uplně vychladnout. 

Je-li pudink už vychladlý, začneme do něj postupně zašlehávat mascarpone. 

Nakonec si vyšleháme smetanu zcela dotuha a už jen gumovou stěrkou opatrně přimícháme k vanilkovému krému.

Ovoce si přendáme do rendlíku, přidáme cukr, maličko podlijeme vodou  a na mírném plameni necháme dusit do změknutí. 
Horké ovoce dáme do sýta, abychom se zbavili přebytečné šťávy ( tu pak ale můžete také použít na dozdobení pohárků).

Vanilkovým krémem začneme plnit skleničky zhruba do 3/4, na to nandáme ovocce, trochu odkapané šťávy, vše dozdobíme šlehačkou a čerstvou mátou :-).































1 komentář :