18. 10. 2016

Dort s čokoládovou pěnou a jahodami


V neděli jsme oslavili manželovy narozeniny a ač se teď do pečení pouštím bohužel docela zřídka ( a bude hůř...) alespoň malý dort prostě být musel :-). 

Jelikož jsem na přípravu neměla až tolik času, volba padla na klasiku ( tentokrát žádné velké experimenty) -  čokoládový  korpus... a aby čokolády nebylo zrovna málo - manžel je totiž velký milovník čokolády - vláčný korpus jsem doplnila jemnou, jen lehce oslazenou čokoládovou pěnou. 

No a ač je jahodová sezóna už hodně za námi a ještě déle před námi - k čokoládě mi jahody prostě patří a dotváří skvělou chuť, nemohla jsem si pomoc a použila je k náplni a zdobení také :-). 

Výsledek všem moc chutnal, nezaplácnul žaludek a příjemně osvěžil :-). K odpolední kávě prostě značka ideál :-).



čokoládový korpus ( forma o průměru 20cm):
5 vajec ( zvlášť bílky a žloutky)
90g cukru
5 lžic oleje
1 lžička přášku do pečiva
90g polohrubé mouky
40g kakaa
20ml mléka

čokoládová pěna:
240g tmavé čokolády ( použila jsem 70%)
450ml smetany ke šlehání
50g cukru

čokoládová poleva:
100g tmavé čokolády
100ml smetany ke šlehání

dále:
čerstvé jahody


Nejprve si vyšleháme bílky a necháme stranou na pozdější použití.

Vaječné žloutky smícháme s cukrem a vyšleháme do světlé, husté pěny. Postupně začneme po lžících přilévat olej a zašlehávat jej do vaječné hmoty.

Do mísy prosyjeme polohrubou mouku, přidáme k ní prášek do pečiva a kakao.

Všechny sypké ingredience postupně přisypáváme a zašleháváme, společně s mlékem do mísy s vajíčky, cukrem a olejem. 

Nakonec už přidáme jen vyšlehané bílky, které jemně vmícháme ( např. gumovou stěrkou) do připraveného těsta. 

Troubu předehřejeme na 170 stupňů, formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

Těsto nalijeme do formy a pečeme cca 20-30 minut, nebo dokud nám špejlový test neukáže, že máme hotovo a korpus je upečený :-).

Formu vyndáme z trouby a korpus necháme zcela vychladnout.

Mezitím si připravíme čokoládovou pěnu:

Ve vodní lázni necháme rozpustit nalámanou čokoládu a necháme zchladnout.

Smetanu si vyšleháme dotuha a má-li povolená čokoláda již pokojovou teplotu, začneme do ní šlehačku po troškách přidávat a  aby neztratila svojí nadýchanost, opravdu jen zlehka promíchávat. 


Vychadlý korpus necháme ve formě. Jahody si rozpůlíme, odřízneme stopku a řeznou stranou je rovnáme po obvodu formy  na korpus dortu. 
Pokud budete mít jahod dostatek, můžete je navýšit ještě o jedno patro a vyplnit tak mezeru mezi první vrstvou jahod ( ty pak budeme rovnat opačně - špičkou dolu).

Na korpus pak rovnoměřně rozetřeme připravenou čokoládovou pěnu ( pozor aby jahody neopadaly) - obě vrstvy jahod by měly být zakryté a povrch dortu uhladíme nožem. 

Dort dáme ztuhnout alespoň na hodinu do lednice. Poté vyndáme, ostrým nožem opatrně obrkoužíme vnitřní stranu formy a tu opatrně sundáme - jahody by měly zůstat na svém místě. 


Nakonec si připravíme čokoládovou polevu.

Smetanu nalijeme do rendlíku a necháme na sporáku zahřát - ne vařit!
Sundáme z plamene a nalámeme do ní připravenou čokoládu. Metličkou mícháme tak dlouho, dokud se čokoláda uplně nerozteče a nevznikne nám hladký, lesklý krém. 
Ten necháme vychladit do pokojové teploty a rovnoměrně jej naneseme na povrch dortu, který pak ještě dozdobíme čerstvými jahodami :-).





















Žádné komentáře :

Okomentovat