25. 10. 2016

Dýňové lívanečky


Snídaně je pro mě základ dne, i když ne vždy tomu tak bylo :-). Mám moc ráda sladké snídaně a pokud se u stolu sejdeme všichni tři ( čtyři), je to pro mě to nejlepší :-). 
V takové dny mi ani nevadí vstát o trochu dřív, než moji kluci a připravit nám v kuchyni něco dobrého na zub! 
Tak tomu bylo i v případě právě těchto dýňových lívanečků, kterými jsem se inspirovala v magazínu Albert. Receptu jsem se víceměné držela, jen jsem vynechala dvě lžíce jogurtu a naopak přidala dvě lžíce cukru, abychom nám to ráno přeci jenom hezky osladila :-).
A když už jsme to měli podzimně laděné, rozvařila jsem k lívanečkům vynikající jablíčka, která jsem dochutila hřebíčkem a skořicí, do toho přidala právě nasbírané ořechy a jako třešnička na dortu  dozdobila malým nočkem z tvarohu... co vám budu povídat :-). 
Malými paláčami, jak je nazývá můj chlapeček,  jsme se cpali ještě odpoledne k svačině v sychravém počasí na procházce u rybníka :-) A jak nám bylo fajn :-).

200g polohrubé mouky
250g dýňového pyré ( návod níže)
300ml mléka
60g másla, rozpuštěného
3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
1 lžička skořice
1 lžička prášku do pečiva
4 lžíce cukru
špetka soli

dále:
3 jablka - ideálně kyselejší
3 hřebíčky
2-3 lžíce cukru, podle kyselosti
1 lžička skořice
hrst vlašských ořechů
1 lžička kukuřičného škrobu ( nemusí být)
tvaroh

V jedné větší míse smícháme všechny sypké ingredience - mouku, skořici, prášek do pečiva cukr
i sůl - vše promícháme.

V jiné míse smícháme dýňové pyré, mléko, rozpuštěné a zchladlé máslo a žloutky a metličkou rozmícháme. 

Bílky si vyšleháme do tuhého, pevného sněhu.

Do mísy s dýňovým pyré začneme postupně přidávat sypkou směs a zašleháváme, než je těsto kompaktní. Na závěr  do něj zlehka přimícháme vyšlehaný sníh z bílků.

Lívanečky smažíme na mírném plameni z obou stran dozlatova.

Jablka oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Dáme do kastrůlku, podlijeme troškou vody, přidáme hřebíček, skořici, ořechy a cukr a dusíme na mírném ohni, než jablka změknou.
Pokud chceme šťávu z jablek trošku zahustit, ve skleničce si smícháme lžičku kukuřičného škrobu s trochou vody a necháme v kastrůlku povařit.  Štáva se krásně zahustí a z lívanečků bude stékat jako med :-).

Lívanečky poskládáme na talíř, polijeme jablíčky a šťavou z nich, dozdobíme ořechy a nočkem z tvarohu :-).


Dýňové pyré:

jendna menší dýně hokaido ( nebo větší a můžete si připravit třeba polévku )

- dýňi si omyjeme,  rozkrojíme napůl a lžící z ní vydlabeme všechna semínka
- plech vyložíme pečícím papírem, položíme na něj obě půlky dýně rozříznutou částí dolu
- podlijeme cca 100ml vody
- troubu předehřejeme na 180 stupňů
- plech vložíme do trouby a pečeme 45-60 minut ( podle velikosti dýně), nebo do té doby, kdy budou obě půlky dýně měkké
- necháme zcela vychladit
- poté ji rozmixujeme ( můžete vydlabat jen dužinu, ale já pyré dělám dělám i se slupkou - narozdíl od dýně máslové není tak tvrdá a rozmixuje se bez sebemenších problémů)
- zbylé pyré můžete dát na pár dní do lednice, nebo na horší časy do mrazáku
















1 komentář :