Kremrole


Přiznám se bez mučení, že na typické české zákusky, které jsou převážně k dostání ve většině obchodech, či cukrárnách moc nejsem... spíš teda vůbec a nijak zvlášť je nevyhledávám...  
Když se ale blížili babiččiny narozeniny, jako každý rok jsem přemýšlela co ji na oslavu upéct...  
Jelikož dort jsme měli týden před tím a tentokrát se mi do něj už moc nechtělo, přišla řada na něco, co její generaci určitě potěší :-). V hlavě jsem měla punčové řezy, větrníky, nebo věnečky... nakonec ale vyhrály právě kremrole a této volby rozhodně nelituji!
Jak jsem se již zmínila, tento druh dezertů mi moc nejede, ale tyto kremrole budou v budoucnu určitě vyjímka a u nás v rodině nebudu rozhodně sama. 
Manžel o nich mluví už dva dny, abych je udělala znova a babička si objednala dvojitou dávku na květnový sraz spolužáků - takový měly úspěch a nutno říct, že jsem jejich chuti podlehla i já, kdy během dopoledne jsem zdolala určitě tři, né-li čtyři... ale to už raději nepočítám :-). 
Inspirovala jsem se receptem Dity P. a ten tedy nezklamal, spíš - řekla bych... předčil má očekávání :-).

na cca 25 kremrolí budete potřebovat:


těsto:
350g hladké mouky
250g másla
1 žloutek
100m smetany ke šlehání
1 lžíce octa

náplň:
4 bílky
270g cukru
špetka soli

dále:
1-2 vejce na potřebí
moučkový cukr


Prosátou hladkou mouku smícháme v míse s povoleným máslem a vytvoříme drobenku, do které postupně přidáme žloutek, smetanu a ocet a nejlépe rukou vypracujeme hladké těsto, které dáme odpočinout na cca hodinu do lednice.
Pokud jej v lednici necháte déle, nic se nestane, jen na pozdější omotávání těsta na trubičky je dobré a i se mi osvědčilo, aby zase trošičku změklo, protože je-li moc tuhé, bude se vám trhat.

Na lehce pomoučněné ploše rozválíme těsto na plát tenký 3- 4 mm.

Nebojte se použít pravítko a vytvořte pruhy dlouhé asi 20cm, tenké 3cm. 

Kovové trubičky potřeme změklým máslem a na ně pak od spoda, od nejtlustší části,  omotáváme směrem nahoru jednotlivé proužky těsta, která ve spojích lehce přitlačíme k sobě. 

Každou trubičku vyskládáme na plech vyloženým pečícím papírem, ze všech stran potřeme rozmíchaným vajíčkem a dáme péct do trouby, předehřáté na 180 stupňů, na asi 15 minut. 

Po upečení necháme kremrole trochu vychladnout a poté je opatrně sejmeme z trubiček - jde to velmi sndadno. Necháme je pak stranou zcela vychladnout.

Mezitím si připravíme náplň:

V nerezové míse začneme  zlehka vyšlehávat bílky se špetkou soli a postupně k nim přisypáváme cukr. 
Bílky nešleháme až do uplné pevnosti, ale pokud již drží tvar, dáme mísu nad vodní lázeň a pokračujeme ve šlehání, až do chvíle, kdy se sníh bude lesknout a bude pevný. 

Cukrářský sáček naplníme ušlehaným sněhem a kremrole plníme z každé strany. Posypeme moučkovým cukrem.
















Komentáře

  1. Jsou úžasný!!A krásně nafoceno. Zítra je snad vyzkouším. Děkuju za recept! Lucka

    OdpovědětVymazat
  2. Lucko, opravdu moc děkuji za tak milý komentář - od Tebe si toho vážím dvojnásob :-) Věřím, že i u vás budou mít velký úspěch :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Také vyzkouším.Zkoušela jsem z líst. těsta a nic moc.Díky za recept.Alibabka

    OdpovědětVymazat
  4. to Alibabka: Určitě vyzkoušejte - toto se s listovým těstem nedá vůbec srovnat! Je opravdu moc dobré a moc fajn se s ním pracuje :-) Ať se podaří :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky