2. 2. 2017

Narozeninový dort



Od narození mého druhého syna je tenhle dort můj první větší počin a nutno říct, že jsem se na jeho výrobu už moc těšila :-).  Chopila jsem se toho při první větší příležitosti, kterou byly moje narozeniny a s tím spojená oslava s rodinou, na kterou jsem chtěla přispět v podobě nějaké sladké tečky :-).

Přípravu dortu (a také rozdělení mých sil) jsem si rozložila do dvou dnů - první den ráno jsem si upekla korpusy a večer pak připravila náplň, která mi v lednici do druhého dne hezky ztuhla.
Další den jsem pak už jen dort poskládala dohromady a dozdobila... 
Určitě tento postup doporučuji - já jsem dřív dělala vše v jeden den a byl to ve finále pak tak trochu stres - obzvlášť pokud jsem měla dort někomu předávat... čekat na vychladnutí korpusu, na ztuhnutí náplně...  takto má vše svůj čas, nikam nemusíte spěchat a příprava dortu je prostě více na pohodu ( což teď - s dvěma dětmi za zády velmi oceňuji :-D ).

Dlouho jsem váhala jaký dort udělám, ale nakonec má fantazie nepracovala dostatečně a já se spolehla na osvědčenou klasiku :-). 
Takže to vyhrál světlý korpus - krásně nadýchaný a zároveň vláčný, který vydržel několik dní a k tomu mascarpone krém s vanilkovým pudinkem.  Do toho samozřejmě hafo ovoce a čokoládová poleva a..... jak rádi říkáme se starším synem - tramtadadá... :-).
Dort je na světě :-).



Použila jsem formu o průměru 20cm

korpus:
340g polohrubé mouky
8 vajec
1 kypřící prášek
1 vanilkový cukr
250g cukru
100ml oleje
150g bílého jogurtu

krém:
500ml mléka
2 vanilkové pudinky
70g másla
170g cukru
650g mascarpone

čokoládová poleva:
100g alespoň 60ti%/ procentní čokolády
100ml smetany ke šlehání

dále:
libovolné ovoce na dokončení
trošku rumu na pocákání korpusů


Nejlépe den, či dva dny předem si připravíme korpusy.

Bílky oddělíme od žloutků, přidáme špetku soli a vyšleháme je do pevného sněhu, který si necháme na malou chvíli stranou.

Ve větší míse vyšleháme žloutky, cukr a vanilkový cukr do jemné světlé pěny. Do této pěny začneme postupně po troškách přidávat olej a vždy pečlivě zašleháme. Poté přimícháme také bílý jogurt.

Mouku smícháme s kypřícím práškem, přesyjeme přes sýto a pečlivě je smícháme s hmotou s vejci a jogurtem.

Jako poslední přidáme vyšlehané vaječné bílky, které zlehka vmícháme do připravené hmoty.

Těsto si rozdělíme na dvě stejné části.

Formu vymažeme máslem, vysypeme polohrubou moukou a těsto do ní nalijeme.

Pokud máte dvě formy, můžete péct oba díly rovnou, pokud se musíte stejně jako já spokojit s jednou, pečte postupně - těstu se během "čekání" nic nestane ... :-).

Pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů asi 30-40 minut. Před vyndáním vyzkoušejte propečenost korpusu raději špejlí - pokud se těsto již nelepí, rychle s ním ven!

Oba korpusy necháme zcela vychladnout, zabalíme je do alobalu a uložíme je na suché místo, kde je necháme do druhého dne.

S přípravou krému je dobré začít také den předem - krém se rozleží a hlavně ztuhne - tudíž se s ním bude při pozdějším zdobení dortu lépe pracovat.

Oba pudinkové prášky rozpustíme v asi 100ml mléka a dobře promícháme. Zbytek - tj. 400ml mléka dáme do rendlíku na kamna a zahřejeme těsně k bodu varu - v tento moment přidáme část mléka s pudinkem a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.
Poté odstavíme z ohně, kastrůlek zabalíme do igelitové fólie - tím zabráníme vzniku škraloupů a pozdějších možných žmolků. Takto necháme pudink uplně vychladnout.

Změklé máslo vyšleháme s cukrem do hladké hmoty, ke které přidáme vychladlý pudink - vše společně promícháme a nakonec přidáme mascarpone. 
Tímto je náplň dortu hotová a může putovat rovnou do lednice :-).

Oba předpečené korpusy si podélně rozdělíme na dvě části. Pokud se vám vršky během pečení trochu vyboulily - vyberte právě tyto kousky doprostřed dortu, aby vám na konečné patro zbyla rovná část korpusu. 

Korpus vždy trošku pocákáme rumem.

Krémovou náplň si rozdělte tak, aby vám zbylo dostatečně krému na tři mezipatra a poté také na povrch a obvod dortu. 

Nezbývá než začít skládat jednotlivá patra:  

Korpus - krém - ovoce ( já použila plátky jahod) - korpus - krém - ovoce - korpus - krém - ovoce - korpus...

Povrch a obvod dortu potřeme krémem a dáme na cca 20 minut ztuhnout do lednice.

Poté vyndáme a to samé opakujeme ve druhé vrstvě, kdy větším nožem dohladíme všechny nesrovnalosti a nedokolasti ( drobečky z korusů, mezerky...) a v rovnoměrné vrstvě potah dortu dokončíme.

Na čokoládovou polevu necháme zahřát smetanu ke šlehání a v ní necháme rozpustit nalámanou čokoládu. Mícháme do té doby, než se obě suroviny nespojí v jemnou lesklou hmotu, kterou necháme zchladit a trošku ztuhnout.

Čokoládu vlijeme na povrch dortu a stěrkou rozetřeme až ke hranám dortu tak, aby čokoláda začala stékat.

Dozdobíme čerstvým ovocem :-).


















2 komentáře :