Čokoládový fondant



Pokud jste nadšenci do čokoládových dobrot, tohle je přesně pro vás a zcela jistě si přijdete na své... A pokud čokoládu a dezerty z ní až tak nevyhledáváte a myslíte si, že je nemusíte, tohle je přesně ten případ, kdy změníte názor :-D.
Čokoládový fondant je sázka na jistotu! Jeho příprava není vůbec náročná a je hlavně rychlá, takže během 30ti minut budete schopni vykouzlit super dezert ať už pro vás, nebo třeba pro nečekanou návštěvu!
Čokoládová křupavá krusta a v ní ještě teplá, lávově tekutá náplň se dokonale snoubí s kyselejším tónem ovocné omáčky! Já v tomto případě volila mix borůvky/maliny a navíc ho doplnila ještě o čerstvé ovoce, které všemu dodá již jen pomyslnou třešičku na dortu :-).
Recept je převzatý z kuchařky Romana Vaňka a opět jsem nešlápla vedle ( ostatně to se mi vlastně ještě vůbec nestalo).
Pro dokonalý výsledek je třeba počítat s velikostí zapékací mističky - v receptu se uvádí průměr misky cca 8 cm  a její výška mezi 4-5 cm. Pokud zvolíte větší mističku, pak musíte počítat s delší dobou pečení.

Ingredience:


100g másla
250g hořké čokolády ( s obsahem alespoň 70ti procent kakaa)
4 vejce
150g cukru
30g hladké mouky

na ovocnou omáčku:
70g borůvek ( použila jsem mražené)
70g malin ( použila jsem mražené)
35g cukru 

dále:
ovoce na dozdobení


Ve vodní lázni necháme rozpustit máslo společně s čokoládou. Smícháme, aby se obě suroviny propojily a necháme zchladit.

V míse si mezitím vyšleháme vajíčka s cukrem do světlé pěny a k tomu zašleháme hladkou  mouku.

K této směsi začneme pomalu po částech přilévat rozpuštěnou čokoládu - v tento moment můžete mixér vypnout a obě hmoty spojovat jen pomocí gumové stěrky, nebo metličky.

Troubu si předehřejeme na 200 stupňů a zapékací mističky vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou. 

Poté do mističek, zhruba do jejich 3/4 vlijeme připravené těsto a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme 10 až 12 minut - fondant musí zůstat uprostřed tekutý.

Aby se po upečení  fondant dobře vyklopil, obkroužíme nožem obvod formičky a přendáme jej na připravený talíř.
Pokud se fondant při otáčení "klepe" a měl by tentenci se rozpadnout, či trhat,  není ještě jeho čas a proto ho dejte  ještě na minutku či dvě do trouby dopéct.

Na ovocnou omáčku dáme do kastrůlku maliny i borůvky, necháme na středním plameni prohřát, přidáme cukr, promícháme a necháme ho rozpustit.

Aby byla omáčka hladká a jemná, propasírujeme jí ještě přes sítko a pokud není prolisovaná šťáva dostatečně hustá, můžeme si rozpustit lžičku  kukuřičného škrobu v trošce vody, vlít do kastrůlku a ještě chvilku společně provařit.

Fondant podáváme politý omáčkou s čerstvým ovocem a mátou :-). 




Komentáře

Oblíbené příspěvky