3. 4. 2017

Loupáčky


Loupáky zná většina z nás určitě přinejmenším z dětsví :-). 
Ti z vás, kdo už máte vlastní děti mi určitě dáte za pravdu, že vedle rohlíku, či housky, zaujme naše dětičky v obchodě právě loupák :-). U nás tedy stále převládá suchý rohlík, ale čas od času můj synek zabrousí i k regálu právě s loupáky a ani se nenaděju a už je máme v košíku :-). 
Proto když jsem z kuchařské skříňky vyndala kuchařku Romana Vaňka, kterou jsem v poslední době už dlouho neotevřela a zalistovala v ní, objevila jsem doslova kuchařské poklady, do kterých jsem se prostě musela a budu muset ještě pustit ( máte to také tak, že některé recepty vás na první pohled vůbec nezaujmou a když na to samé koukáte s odstupem času, divíte se, jak jste to mohli jen tak přejít...? :-) ). 
Jedním z těch pokladů byly právě loupáčky... hezky domácí, dozlatova vypečené, s pořádnou vrstvou máku ( ke které mi z velké míry pomohl můj malý pomocníček - na jeden loupák vysypal téměř půlky pytlíku).
S původním receptem jsem vůbec neimprovizovala a držela se ho zcela jasně a 
zřetelně... :-) Jediné, co jsem si upravila bylo množství, které jsem snížila o polovinu... i tak bylo loupáků tolik, že nebyly skoro k ujedení ( z poloviční dávky, kterou v receptu uvádím jich bylo 16).
Takže pokud se chcete vrátit do svých mladších let, či potěšit svoje ratolesti domácím pečivem, pusťte se s chutí do nich, protože jejich příprava je opravdu snadná a výsledek určitě za to stojí :-).

500g hladké mouky

70g cukru
220ml vlažného mléka
30g droždí
1 vejce
50g sádla ( pokud nemáte, použijte olej)
půl lžičky soli

dále:
2 vejce na potření
mák dle libosti a chuti

Do větší mísy nalijeme vlažné mléko, ke kterému přidáme všechny ostatní suroviny - prosátou mouku, rozdrolené droždí, cukr, vejce, sůl i sádlo. 

Připravíme si mixér, či robot s hnětacími háky, zapneme na maximum a pár minut těstem pracujeme ( robot pracuje za nás...). Tuto část určitě neuspěchejte a nechte si na tom záležet - finální výsledek by mělo být hladké, průžné a nelepivé těsto, které trošku poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout - trvá to asi hodinu, hodinu a půl. 

Vykunuté těsto rozdělíme na dvě poloviny - jednu dáme na malou chvíli stranou, tu druhou vyválíme do kruhu  o průměru většího talíře. Rozdělíme na 8 stejných trojúhelníků, které jeden po druhém zavineme od nejdelší části směrem ke špičce.

Oba konce stlačíme a vytvarujeme do klasické podkovy - loupáčku, které poté přendáme na plech a ještě minimálně 30 minut necháme na teplém místě kynout. Poté je pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme v bohaté vrstvě mákem.

Plech s loupáčky dáme do trouby rozehřáté na 170 stupňů a pečeme zhruba 20 minut, nebo dokud nebudou dozlatova vypečené :-).











Žádné komentáře :

Okomentovat