Citronové tartaletky s borůvkami


Tartaletky dělám moc ráda. Mají tu výhodu, stejně jako třeba například cheesecake, že je můžete dělat stokrát a pokaždé máte tu moc vykouzlit něco jedinečného a neopakovatelného :-). 
U těchto košíčků můžete experimentovat jak s náplní uvnitř, tak i chutí těsta. Na blogu jedny tartaletky jsou - čokoládové, mrknout se na ně můžete tady.... tentokrát jsem se pustila do tartaletek s osvěžujícím citronovým krémem, chcete-li lemon curd, doplněný jemným mascarpone a borůvkami :-).


260g hladké mouky
150g  změklého másla
2 žloutky
55g cukru moučka
špetka soli

citronový krém
60g moučkového cukru
2 žloutky
šťáva z jednoho citonu
60g másla
30g bílého jogurtu
250g mascarpone

dále:
borůvky
citronová kůra
lístky máty


V míse smícháme mouku s cukrem a solí, přihodíme k nim žloutky a na kousky pokrájené máslo. Nejlépe rukou postupně vypracujeme hladké, vláčné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na hodinu chladit.

Odpočaté těsto vyndáme z lednice, na pomoučněné ploše si vyválím asi 1cm silný plát.

Pomocí skleničky ( její průměr by měl být o něco málo větší než formičky na tartaletky) vykrájíme kolečka, kterými pak vyložíme formičky tak, aby byly pokryty těstem i okraje.

Dno formičky propíchneme na několika místech vidličkou, zakryjeme pečícím papírem, na který nasypeme fazole a pečeme ve vyhřáté troubě 10-12minut na 170 stupňů. 

Poté necháme zchladnout a pustíme se na přípravu krému :-).

Ve vodní  lázni si necháme rozpustit máslo, přidáme cukr, žloutky a citronovou šťávu.
Za stálého míchání přivedeme tekutinu až do kašovité, husté konzistence, poté odstavíme z plotny a necháme zchladnout.
Nakonec zlehka vmícháme mascarpone a jogurt a spojíme s citronovým krémem.

Krémem naplníme cukrářský sáček a jednotlivou tartaletku jím plníme :-). Ozdobíme borůvkami, nastrouhanou citronovou kůrou a lístečky máty :-).


















Komentáře

Oblíbené příspěvky