Křehký linecký koláč s tvarohem


Linecké pečivo je jedno z mých nejoblíbenějších! Na své si přijdu hlavně o Vánocích, kdy z táců s cukrovím vyjídám právě tyto malé slepované kousky... :-). 
Ale po Vánocích už je nějaký ten pátek  a ještě delší kus je před námi, takže nebylo zbytí a udělala jsem velkou, klasickou verzi tohoto proslulelého rakouského dezertu!

A aby to nebylo "jen" s marmeládou, rozhodla jsem se, že koláč ještě trošku vylepším a  udělám patrový - na spodní díl jsem dala tvaroh, překryla další plackou a až tu jsem potřela marmeládou, na kterou jsem udělala pověstnou mřížku :-).

Koláč jsem dělala asi už potřetí, měl u všech obrovský úspěch, ale jen teď, když jsem potřebovala udělat fotky jsem si spletla mouku, smíchala jí s cukrem a až pak si uvědomila, že je to mouka bezlepková... a tak jsem nic už neměnila a udělala koláč bezlepkový - proto ty mírné prasklinky na mřížce a okrajích... 
Recept ale uvádím s klasickou moukou hladkou. Nicméně pokud byste si chtěli udělat bezlepkovou verzi, stačí nahradit stejné množství mouky a přidat cca 20g másla navíc).

na korpus:
430g hladké mouky
100g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
170g změklého másla

tvarohová náplň:
250g tvarohu ( používám tučný, ve vaničce)
70g cukru
1 vejce

dále:
300g marmelády - nejlépe rybízové, jahodové, nebo linecké ( ovocná směs k dostání v obchodech)



Mouku a moučkový cukr prosyjeme do větší mísy, přisypeme vanilkový cukr, přidáme změklé máslo nakrájené na kostky a obě vajíčka.

Rukama zpracujeme ze všech surovin hladké, nelepivé těsto, ze kterého vytvoříme kouli, zabalíme ji do fólie a dáme na hodinu až dvě do lednice.

Mezitím si připavíme tvarohovou náplň - tvaroh, cukr a vajíčko rozšleháme metličkou tak, aby se všechny suroviny spojily, dáme na chvíli stranou.

Těsto vyndáme z lednice, rozdělíme na dvě poloviny.

První část vyválíme na větší placku, tenkou zhruba 1 cm. Opatrně ji obtočíme na váleček a přeneseme do formy, kterou jsme si vymazaly máslem a vysypali hladkou moukou. 

Prsty vtlačíme těsto na dno formy a také na okraje ( přečnívající okraje odřízneme a přidáme ke zbylému těstu), na pár místech propíchneme vidličkou a na těsto vlijeme připravenou tvarohovou směs.

Druhou část těsta opět vyválíme na tenký plát, na který položíme formu a obkroužíme ji nožem kolem dokola.
Připravenou placku opatrně přeneseme do formy na tvarohovou náplň ( máme pouze dno, nikoliv už okraje), hrníčkem, či menší miskou opatrně po ploše těsta přejedeme, abychom dostali ven uvězněný vzduch a ještě na pár místech propíchneme vidličkou.

Marmeládu promícháme aby byla hladká a nebyly v ní hrudky ( můžeme přilít kapku teplé vody, aby se snadněji zředila) a nožem ji opatrně  a rovnoměrně naneseme do formy na druhý plát těsta.

Ze zbytků těsta vyválíme opět placku. Nožem, nebo rádýlkem nakrájíme stejně silné proužky, které postupně klademe křížem krážem přes sebe na marmeládovou náplň tak, aby vytvořily výslednou mřížku.

Koláč dáme do předehřáté trouby a pečeme na 170 stupňů 30-40 minut a před podáváním necháme uplně zchladit :-). 














Komentáře

Oblíbené příspěvky