Piškotová roláda s tvarohem



Roláda sama o sobě je strašákem mnoha hospodyněk ( někdy zcela jistě oprávněně).
Je to vždy tak trochu loterie, zda se povede, nebo popraská... Nejednou se mi stalo, že se mi roláda při stáčení rozpadla na kousky..., někdy i na tak malé, že se prostě slepit a následně zamaskovat už nedala a tak jsme si máčely jednotlivé kousky korpusu do krému... :-).
Ale pokud již přeskočíte tu nejvyšší metu a roláda se vám povede, to znamena při zavinování a následném rozvinování nepopraská  - to nejtěžší a také nejdůležitější máte už  za sebou a máte relativně vyhráno - zbytek už je potom brnkačka :-)

S tímto piškotovým těstem se ale pracuje moc dobře. Pro zaručený výsledek je potřeba ještě horkou roládu zavinout do vlhké utěrky a nechat ji takto zchladnout, to už je zaručená půlka úspěchu :-).
Kombinace vyšlehaného tvarohu a nějaké ostřejší marmelády ( já mám domácí meruňkovou, ale super bude třeba i rybízová) už pak skvěle doladí výsledný efekt :-).

5 vajec

130g polohrubé mouky
30g mandlové mouky
120g cukru
20ml vody

náplň:
300g tvarohu ( používám tučný)
110g cukru
meruňková marmeláda

Vajíčka a cukr vyšleháme společně do nadýchané světlé pěny, do které pomalu zašleháme i vodu.

Polohrubou mouku smícháme s moukou mandlovou a po částech ji přisypáváme do vyšlehaných vajec a zpracováváme v jednotné těsto.

Troubu si předehřejme na 180 stupňů.

Plech vyložíme pečícím papírem, na který rovnoměrně rozlijeme připravené těsto, které pomocí gumové stěrky rozetřeme i do stran.

Dáme do trouby a pečeme asi 15 minut, než korpus zezlátne.

Na pracovní plochu si rozložíme mokrou, ale řádně vyždímanou utěrku, na kterou položíme upečený korpus ( i s pečícím papírem) a pomocí utěrky jej zavineme a v tomto stavu necháme roládu zcela vychladnout.

V misce si mezitím vyšleháme tvaroh s moučkovým cukrem do jemného krému a dáme do lednice, zatímco bude korpus chladnout.

Roládu opatrně rozvineme, zlehka ji potřeme meruňkovou marmeládou  a poté připraveným tvarohovým krémem. Začneme znovu zavinovat a zároveň odstraňovat ze spodní strany pečící papír.

Smotanou roládu dáme vychladit alespoň na hodinu do lednice.

Před podáváním posypeme moučkovým cukrem a polijeme rozehřátou čokoládou.






Komentáře

  1. Hmm taková retro roládka by mi udělala radost, tyhle mám trochu spojené s dětstvím a babičkou :) Musím vyzkoušet, děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  2. Jani, ať se povede a navodí příjemné vzpomínky :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky