Piškotová roláda s tvarohem
Roláda sama o sobě je strašákem mnoha hospodyněk ( někdy zcela jistě oprávněně).
Je to vždy tak trochu loterie, zda se povede, nebo popraská... Nejednou se mi stalo, že se mi roláda při stáčení rozpadla na kousky..., někdy i na tak malé, že se prostě slepit a následně zamaskovat už nedala a tak jsme si máčely jednotlivé kousky korpusu do krému... :-).
Ale pokud již přeskočíte tu nejvyšší metu a roláda se vám povede, to znamena při zavinování a následném rozvinování nepopraská - to nejtěžší a také nejdůležitější máte už za sebou a máte relativně vyhráno - zbytek už je potom brnkačka :-)
S tímto piškotovým těstem se ale pracuje moc dobře. Pro zaručený výsledek je potřeba ještě horkou roládu zavinout do vlhké utěrky a nechat ji takto zchladnout, to už je zaručená půlka úspěchu :-).
Kombinace vyšlehaného tvarohu a nějaké ostřejší marmelády ( já mám domácí meruňkovou, ale super bude třeba i rybízová) už pak skvěle doladí výsledný efekt :-).
5 vajec
130g polohrubé mouky
30g mandlové mouky
120g cukru
20ml vody
náplň:
300g tvarohu ( používám tučný)
110g cukru
meruňková marmeláda
Vajíčka a cukr vyšleháme společně do nadýchané světlé pěny, do které pomalu zašleháme i vodu.
Polohrubou mouku smícháme s moukou mandlovou a po částech ji přisypáváme do vyšlehaných vajec a zpracováváme v jednotné těsto.
Troubu si předehřejme na 180 stupňů.
Plech vyložíme pečícím papírem, na který rovnoměrně rozlijeme připravené těsto, které pomocí gumové stěrky rozetřeme i do stran.
Dáme do trouby a pečeme asi 15 minut, než korpus zezlátne.
Na pracovní plochu si rozložíme mokrou, ale řádně vyždímanou utěrku, na kterou položíme upečený korpus ( i s pečícím papírem) a pomocí utěrky jej zavineme a v tomto stavu necháme roládu zcela vychladnout.
V misce si mezitím vyšleháme tvaroh s moučkovým cukrem do jemného krému a dáme do lednice, zatímco bude korpus chladnout.
Roládu opatrně rozvineme, zlehka ji potřeme meruňkovou marmeládou a poté připraveným tvarohovým krémem. Začneme znovu zavinovat a zároveň odstraňovat ze spodní strany pečící papír.
Smotanou roládu dáme vychladit alespoň na hodinu do lednice.
Před podáváním posypeme moučkovým cukrem a polijeme rozehřátou čokoládou.
Hmm taková retro roládka by mi udělala radost, tyhle mám trochu spojené s dětstvím a babičkou :) Musím vyzkoušet, děkuji za recept.
OdpovědětVymazatJani, ať se povede a navodí příjemné vzpomínky :-)
OdpovědětVymazat