Tatranská šarlotka



Jestli máte rádi moučníky, kde hlavní roli hrají jablka, tak zbystřete právě teď! 
Na tento recept jsem přišla již před několika lety na blogu Laskominy od Maryny a moc jsme si na něm tenkrát pochutnali.

Ani nevím, proč jsem tak dlouho čekala, než na něj přijde znovu řada, ale když za mnou přišel můj starší synek, že spolu upečeme nějaký dort ( jeho oblíbená činnost mimochodem... ) a na mou otázku jaký, odpověděl že jablíčkový v tu chvíli jsem měla jasno a bylo rozhodnuto - hned jsem si vzpomněla na tuto jablečnou šarlotku a  oprášila tak starý recept, který jsem si trošku poupravila a se kterým se chci podělit i s vámi :-). 

Velmi známý je v Polsku a když jsem se dívala na recepty na polských stránkách, byly často vylepšeny ještě o sněhovou vrstvu bílků, která se navrší na jablka a až na to to se nastrouhá poslední vrstva těsta. 
Takže pokud si chcete i vy, šarlotku ještě více vylepšit, můžete to udělat právě s bílkovou sněhovou vrstvou :-)


koláč jsem pekla do čtvercové formy o rozměru 26x26cm


těsto:
280g hrubé mouky
120g změklého másla
80g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 žloutek
70g zakysané smetany
1 lžička prášku do pečiva

jablečná náplň:
800g kyselejších jablek
60g cukru
2 lžičky mleté skořice


Mouku s moučkovým cukrem  a práškem do pečiva prosyjeme přes síto. Do mísy přisypeme i vanilkový cukr, přidáme zakysanou smetanu, žloutek a na drobno nakrájené změklé máslo.

Rukou uhněteme hladké těsto - pokud bude ještě lepit a přichytávat se k míse, přisypeme ještě trochu mouky.

Těsto zabalíme do fólie a necháme alespoň dvě hodiny v lednici, nebo pokud tolik času nemáte, dejte těsto na 30 minut do mrazáku :-).

Formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Jablka omyjeme, oloupeme slupku, nakrájíme na čtvrtinky a zbavíme je jadřinců. Do větší mísy pokrájíme jablka na tenké plátky, přisypeme cukr a skořici a společně jemně - nejlépe rukou, promícháme.

Těsto vyndáme z lednice, rozdělíme jej na dvě poloviny.

První část vyválíme na tenčí plát, přeneseme jej do vymazané formy ( nevadí, když se těsto potrhá) a prsty přitlačíme na dno - na pár místech propíchneme vidličkou.

Poté přidáme jablkovou náplň, kterou naneseme v bohaté, vysoké vrstvě. Dlaní jablka lehce stalčíme k sobě. 

Na jablkovou náplň na hrubším struhadle nastrouháme rovnoměrně druhou část těsta.

Formu dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 40 minut na 170 stupňů.




















Komentáře

Oblíbené příspěvky