Zelený chřest s krevetami



Chřestová sezóna je v plném proudu, proto by byl hřích nevyužít v obchodech plné regály chřestu a jeden, nebo dva svazečky si domu nepřinést :-). Já už jsem dělala chřestové rizoto alá co dům dal, chystám se na polévku a pak jsme si dopřáli jednoduchou úpravu chřestu s rajčátky doplněnou krevetami :-) 

Jelikož nám léto klepe na dveře a s ním spojené dlouhé horké dny, kdy většinou na nic velkého není chuť, tak  tohle je přesně to, co si připravit, abyste neměli plná břicha, ale i tak dokonale uspokojili svoje chuťové buňky :-). 
Vše je navíc dochuceno citronovou šťávou,  která dodá celému pokrmu tu pomyslnou svěží tečku na "dortu" :-)


na dvě porce budete potřebovat:

menší svazek zeleného chřestu
200g cherry rajčátek ( já měla mix - červené, žluté, oranžové)
půl citronu
větší chrst hrášku
asi 10 krevet
70ml bílého vína ( použila jsem polosuché)
2 stroužky česneku
olivový olej
cukr
máslo na dochucení

Nejrpve si ošistíme chřest - odřízneme zdřevnatělé konce a oloupeme tvrdší vrchní vlákna. 

Cherry rajčátka omyjem, část z nich rozpůlíme, část necháme vcelku.

Citron omyjeme a nakrájíme si ho na plátky. Stejně tak s česnekem - oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. 

Já jsem do receptu použila předvařené krevety -  poznáte je díky jejich oranžovo-růžové barvě. Pokud máte syrové krevety, budou mít barvu šedou. 

U krevety odlomíme nejprve hlavičku, poté odloupneme krunýř společně s ocáskem. U hřbetu krevety - kde jsme odlomili hlavičky najdeme její střívko ( tenká černá nitka) a opatrně se ho snažíme vytáhnout.

V pánvi si rozehřejeme olivový olej, vložíme do ní chřest, který necháme asi 5 minut restovat. Poté přihodíme rajčátka, česnek a plátky citronu, osolíme a  dvě minuty společně restujeme, poté přilijeme víno a necháme odpařit alkohol z něj. 

Nakonec přihodíme krevety, hrášek a oříšek másla které necháme společně asi dvě minuty prohřát.

Podáváme s čerstvou bagetkou.





















Komentáře

Oblíbené příspěvky