Bezé roláda s jahodami


Jahodové šílenství pokračuje!!! 

Já těm jahodám prostě nemůžu odolat, užíváme si jejich sezónu opravdu dosytosti a není dne, kdyby u nás teď chyběly :-).

Na tento recept mě přivedla návštěva restaurace, kde jsme byli s kolegy slavit pracovní výročí! Jako dezert jsme si dali hromadně právě beze roládu, nechali kolovat talíř a hromadně chválili a rozplívali se nad ní a pak zase chválili a chválili ... :-).
Byla prostě dokonalá :-) 

A tak  netrvalo dlouho a já se do rolády pustila také :-). Recept mám od své tchýně, která ji dělá při svátečnějších událostech :-). U nás teď sice žádný svátek ani narozeniny nejsou, ale když máš chuť... znáte to... :-)? Nejde odolat :-).

Jestli jsem v minulém příspěvku s roládou psala, že jsou zrádné, tady v tom případě jsem se o tom mohla přesvědčit hned při prvním pokuse... Bílkové těsto je "nebezpečné", musíte ho v troubě  hlídat, jakmile se přepeče, začne praskat a z potencionální rolády se tak můžou hodně rychle stát popraskaná placka... :-).

I mně roláda praskla, ač jsem se snažila a stála u trouby, abych pečení nepřehnala... stane se to rychleji, než se nadějete! Ale to vás teď v žádném případě nechci odrazovat, protože tohle za vyzkoušení rozhodně stojí!
A jak jsem řekla - pokud vám korpus při smotávání, nebo rozmotávání praskne, rozhodně se nic neděje - v žádném případě korpus nevyhazujte jako nepovedený - využijte slabiny k přednosti a udělejte z něj třeba chutné beze řezy! Okolí to určitě ocení také :-).



180g bílků ( mělo by to být z šesti vajec)
250g cukru
80g lískových oříšků, nasekaných najemno
100g polohrubé mouky

do náplně:
500ml smetany ke šlehání
2-3 lžíce moučkového cukru
2 ztužovače šlehačky 
jahody

Bílky vlijeme do větší mísy a při nízkých otáčkách mixéru začneme šlehat. 
Jakmile začnou bílky pěnit, začneme přisypávat postupně cukr a zároveň přidáme na rychlosti šlehání a pokračujeme do té doby, než jsou bílky s cukrem pevné a lesklé konzistence.

Poté začneme přisypávat mouku a také lískové ořechy. 

Vše společně promixujeme, vlijeme na plech vyložený pečícím papírem, stěrkou rovnoměrně rozetřemem do všech stran a dáme do trouby, kterou jsme si předehřály na 170 stupňů.  

Pečeme 20 minut - těsto by nám nemělo na povrchu popraskat a jako zkoušku propečenosti by mělo jít snadno odlepit od pečícího papíru. 

Na upečený korpus ihned položíme utěrku, opatrně jej otočíme tak aby utěrka byla vespod a sejmeme z něj pečící papír. 
Pomocí utěrky korpus stočíme do rolády a tak ho necháme uplně vychladit.

Připravíme si náplň...

Ke smetaně vsypeme ztužovač a společně vyšleháme dotuha. Ochutíme moučkovým cukrem.

Omyté a odšťopkované jahody osušíme a nakrájíme je na plátky.

Vychladlou roládu opatrně otevřeme - nejvíc stočený okraj nemusíte rozevírat uplně - měla by tendenci popraskat - na povrch korpusu naneseme ušlehanou smetanu, na ní po celé ploše poklademe plátky jahod a opatrně znovu zarolujeme.

Roládu zabalíme do alobalu, dáme do lednice a necháme minimálně přes noc v lednici - roláda se rozleží a těsto navlhne a změkne.

Podáváme posypané jahodami a mátou :-).


























Komentáře

Oblíbené příspěvky