27. 6. 2017

Dort Pavlova


Kdo má rád bílkové pusinky - rychle sem! 
Dnes tady o jedné velké pusince bude totiž řeč :-). 

Pavlova dort je světoznámý dezert pocházející až z daleké Austrálie, či Nového Zélandu a né nadarmo si ho tyto dva státy mezi sebou nárokují a ne a ne se dohodnout, kde vlastně vznikl :-). 

Co mě na Pavlově baví je rozmanitá škála jak si ji připravit, dozdobit a upravit... můžete udělat jednu velkou klasickou verzi, ochucenou např. lískovými oříšky, několikapatrovou,  nebo se naopak pustit do malých jednohubek, se kterými se už nemusíte více porcovat a putují tak rovnou kam patří :-).

Co ale k Pavlově neodmyslitelně patří  a byl by hřích vynechat, je čerstvě ušlehaná smetana, kterou upečený korpus potřeme a díky ní také do druhého dne krásně navlhne, což nám usnadní její porcování. 

Je to kalorická bomba - nebudu vám říkat že ne... ale kdo by jí  prostě odolal :-).

Z tohoto množství jsem udělala tři korpusu o průměru cca 19 cm


190g vaječných bílků ( je to zhruba 6ks)
350g cukru krystal
2 lžičky kukuřičného škrobu
1 lžička octa
špetka soli

dále:
450ml smetany ke šlehání
jahody, nebo ovoce dle chuti
máta na dozdobení


Do suché mísy vlijeme bílky, které by měly být pokojové teploty, přidáme sůl a začneme šlehat nejprve pomalu a na nižší obrátky.

Jakmile začnou bílky pěnit, přidáme na intenzitě šlehání na maximum a můžeme  začít postupně, po částech  přisypávat cukr. 
Pokračujeme ve šlehání, dokud sníh nebude zcela pevný - poznáte to tak, že po vytažení metliček zůstane sníh téměř na místě a nebude padat dolu.

Přisypeme kukuřičný škrob, přidáme i lžičku octa a znovu ještě jednou vše promixujeme. 

Plech si vyložíme pečícím papírem na který si pomocí např. talířku obkreslíme obrys korpusu ( přitlačte na tužku) - pokud chcete mít dort více rustikální a nepravidelný, tuto část vynechte a nanášejte hmotu dle fantazie a libosti :-).

Pečící papír otočíme vzhůru nohama - namalované kolo bychom měli ale z druhé strany  vidět ( pokud bychom nechali namalovanou vrstvou nahoru, malůvka by se nám krásně obtiskla do upečeného/usušeného korpusu).

Sněhovou hmotu si rozdělíme na tři části a každou z nich naneseme na jeden předmalovaný kruh. Pomocí lžíce jej rozprostřeme, popř. vytvarujeme do požadovaného tvaru :-)

Troubu si předehřejeme na 110 stupňů. Plech s těstem vložíme do trouby a necháme sušit zhruba 80 minut. Během té doby bychom měli eliminovat otevírání trouby na minimum.

Zkuste tento proces opravdu neuspěchat, pokud byste přidali na stupních v iluzi, že si zkrátíte čas, bělavý korpus by vám mohl velmi rychle nažloutnout... já jsem byla sice poctivá, ale jelikož jsem chtěla dělat všechno najednou a tři korpusy se mi na jeden plech samozřejmě nevešly, dala jsem do trouby dva plechy současně a na korpusu, který byl uplně nahoře je to maličko znát ( všimněte si rozdíly - ten nažloutlý je uplně dole). Takže chce to opravdu čas! Dejte si kávičku, přečtěte noviny...

Upečené korpusy by měly být krásně křehoučké, ale uvnitř stále vláčné a jemné. 

Jsou-li korpusy hotovy, vypneme troubu, pootevřeme dvířka  a takto je necháme zcela vychladnout.

Mezitím si můžeme vyšlehat smetanu do tuhé hmoty, očistit a rozpůlit jahody, připravit lístečky máty...

Ze spod korpusů opatrně odstraníme pečící papír. Spodní díl přeneseme na servírovací podnost, pomažeme jej částí šlehačky, posypeme jahodami a to samé děláme i s dalším patrem. 
Povrch dortu zasypeme bohatší vrstvou jahod, ozdobíme lístečky máty  a můžeme říct, že máme hotovo ... :-). 

Jenže... máte ještě sílu odolat? Přiznám se, že já jsem tentokrát nečekala a netrpělivým jedlíkům jsem ho servírovala ihned... servírovala - dá-li se to tak nazvat... :-)
Prostě a jednoduše, pokud bude vaše vůle silnější pod vidinou ještě dokonalejšího výsledku, dejte hotový dort do lednice a nechte ho tam přes noc - křehká pusinka pod tíhou smetany krásně zvlhne a efekt chuti bude ještě dokonalejší a lepší. 
A navíc jako bonus - Pavlova půjde mnohem, mnohem lépe krájet!

A pokud chcete vědět, jak se jedlo a krájelo v den upečení u nás?
Prostě a jednoduše - každý dostal do ruky lžíci a společně jsme ujídali až z Pavlovi zbyla ten den pouze čtvrtka :-). 
Věřte, i tohle mělo svoje kouzle - ale je fakt, že jsem si to dovolila pouze v rámci rodiny. Návštěvě bych ji asi tímto způsobem nepodávala :-).
















2 komentáře :

  1. Jednou si ho musím už udělat, protože toužím po jeho degustaci ;) Je krásný :)
    SISTERSHOODS

    OdpovědětVymazat
  2. Jestli máte ráda pusinky, Pavlovu si jistě zamilujete :-)

    OdpovědětVymazat