Mandlovo jahodový koláč ( bezlepkový)




Tak rychle jako zmizel včera u nás tento koláč jiný snad ještě nikdy nezmizel :-). 
O to větší úspěch to pro mě je, že není z klasické mouky, ale patří do kategorie bezlepkových! 

Bezlepkové recepty samy o sobě jsou pro mě vždy takový hokus pokus, či pokus omyl, chcete-li :-). 
Ale v tomto případě byl právě korpus tou nejčastěji vyzdvihovanou složkou, která všem moc chutnala! Mandlová mouka prostě umí zázraky, její chuť mám moc ráda a tady ve spojení s ovesnýmmi vločkami ( pozor, pokud chcete opravdu bezlepkový recept, je třeba vybírat - ne všechny ovesné vločky jsou totiž bez lepku!) máslem a cukrem doslova vykouzlí dokonalou chuť :-).

V koláči není žádný kypřící prášek, těsto zůstane přesně takové, jaké ho dáte do trouby, takže doporučuji, vyšší vrstvu korpusu, protože je opravdu křehké a má tendenci se trošku trhat - ale na chuti to absolutně nic nezmění - my co odpadlo jsme vybírali ještě lžičkama a ve formě pak nezbyl opravdu ani kousíček.

Ovoce můžete použít vlastně jakékoliv - ale v sezóně jahod by byl skoro hřích ho nezkusit právě s nimi :-) Velmi dobře si ale dovedu představit třeba borůvky, nebo meruňky... to musí být také dobrota :-).



použila jsem formu o průměru 24cm

225g ovesných vloček
150g cukru
180g mandlové mouky ( koupíte buď hotovou, např. v M&S prodejnách, nebo si mandle můžete najemno umlýt doma )
170g změklého másla
špetka soli
1-2 lžíce jahodové marmelády
cca 200g větších jahod

dále:
mandlové lupínky, nebo kokos na posypání


Z ovesných vloček, cukru, mandlové mouky a másla vypracujeme hladké těsto, vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu chladit.

Jahody omyje, necháme osušit,  odtrhneme stopky a nakrájíme je na asi 1 cm silné plátky.

Formu si vymažeme změklým máslem.

Z  lednice vyndáme těsto, rozdrobíme ho na větší kusy a rukou jej postupně vtlačíme na dno i okraje formy. 

Dno namažeme slabou vrstvou jahodové marmelády ( slabou proto, aby těsto zbytečně moc nenavlhlo ) a postupně  na ní začneme pokládat jahody od krajů až k samotnému středu. Pokud vám jahody zbydou, klidně vyplňte volná místa, nebo se rovnou pusťte do druhé vrstvy - rozhodně to nebude na škodu!

Formu s koláčem vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů  a pečeme zhruba 30 minut.

Necháme vychladnout a posypeme buď mandlovými lupínky, které jsem už bohužel neměla, nebo bohatou vrstvou kokosu :-)






























Komentáře

  1. Vypadá nádherně a k zakousnutí :-)! Mám stejnou formu, jen mám alergii na cukr a intoleranci laktózy, takže si ještě nahradím tyhle dvě věci a jdu shánět mandlovou mouku! Mňam!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky